Radar · Inrikes

SJ: Besiktning av tågen går snabbare än väntat

Nio tåg av modellen X2000 har tagits ur trafik för att besiktas.

Besiktningen av de stoppade X2000-tågen går snabbare än väntat – SJ räknar med att en del av tågen kan återgå i trafik i mitten av nästa vecka.
– Vi ser med väldigt stor tillförsikt på jultrafiken, säger SJ:s presskommunikatör Martina Nord.

SJ har stoppat nio snabbtåg av modellen X2000 sedan ett annat X2000-tåg med samma typ av hjulpar skadas på sin färd mellan Stockholm och Göteborg i torsdags.

Stoppet har lett till inställda avgångar på sträckorna mellan storstadsregionerna. Det drabbade tåget har för omfattande skador för att snabbt kunna återgå i trafik, men så snart de resterande nio tågen har besiktats kan de återigen sättas in i trafik, enligt SJ.

– Det går fortare än väntat med besiktningarna, vilket är väldigt positivt. Det innebär att tågsätten som besiktats kommer att kunna vara ute i trafik i mitten av veckan, säger Martina Nord.

SJ räknar med att jultrafiken inte kommer att påverkas i någon större utsträckning av de stoppade X2000-tågen, men kommer att ha en bättre prognos på måndag.

– Lördagen är vår stora resdag, det är fortfarande ganska många dagar kvar. Får vi i gång trafiken som planerat på onsdag, enligt hur det har varit planerat tidigare, ser det bra ut, säger Nord.

Sammanlagt ska elva X2000-tåg besiktas utöver det tolfte som skadades i torsdags, men två av dem var redan tagna ur trafik eftersom de är inne på service. Besiktningen av de sistnämnda tågen leder därför inte till störningar i trafiken, enligt SJ.