Radar · Miljö

Största skogsbranden för säsongen i Frankrike

En yta motsvarande 2000 fotbollsplaner har bränts i den största branden i Frankrike hittills i år.

En skogsbrand på gränsen mellan Frankrike och Spanien har bränt ner 950 hektar, motsvarande 2000 fotbollsplaner. Den startade under söndagen i ett område hårt drabbat av torka och är den största i den ovanligt tidiga skogsbrandssäsongen 2023.

Branden, som startade på söndagsmorgonen nära Banyuls-sur-Mer i sydöstra Frankrike, var under måndagsmorgonen under kontroll både på den franska och spanska sidan om gränsen. Men fortfarande arbetar runt 500 brandmän med släckningsarbete och kontroll, då vindarna är starka. En brandman ska vara lindrigt skadad, uppger radiokanalen France bleu.

Inrikesminister Gérald Darmanin var på plats i Banyuls under måndagsmorgonen sade att staten kommer att stötta ekonomiskt både när det gäller återplantering och drabbad turistverksamhet. Han påminde också om att de allra flesta skogsbränder startar på grund av mänsklig aktivitet och att ”varje liten oförskämd handling, varje litet spratt, ger upphov till extremt stora bränder och ekologiska katastrofer”.

”Nästan 1 000 brända hektar, det är en ekologisk katastrof”, twittrade ministern för ekologisk omställning, Christophe Béchu.

Två hus har skadats av lågorna och omkring 300 personer evakuerades på Vermeillekusten på söndagen, men de flesta kunde återvända hem under kvällen.

Södra Frankrike drabbades hårt av torka under förra sommaren och den gångna vintern har gett ovanligt lite regn, vilket ökat risken för skogsbränder. Södra Europa är ett område som forskarna menar är extra utsatt för klimatförändringar. Uppvärmningen går här snabbare än det globala genomsnittet och skogsbränder riskerar att bli vanligare, mer intensiva och komma tidigare under säsongen. 

– Vi är i april. Vi har redan sett starten på flera viktiga bränder, särskilt i södra Frankrike, sade inrikesminister Darmanin enligt Euronews