Radar · Politik

Gudrun Schyman i ny aktionsvåg med Återställ våtmarker

Under måndagen genomförde Återställ våtmarker en långsam icke tillståndsgiven demonstration.

Under måndagen syntes aktivister från nätverket Återställ våtmarker både under riksdagens budgetdebatt och ute på Stockholms gator. En av deltagarna i morgontrafiken var Gudrun Schyman från Klimatalliansen.
– Jag tycker det här är ett utmärkt sätt att visa vad man tycker, säger hon.

Klimataktivisterna i Återställ våtmarker inledde på måndagen en två veckors period av fredliga civila olydnadsaktioner. Gudrun Schyman deltog under en demonstration i trafiken på måndagsmorgonen.

– Jag tycker det här är väldigt tydligt, enkelt och bra. Vi har en accelererande klimatkris som vi måste göra något åt nu! Och att återställa våtmark och förbjuda torvbrytning är ju väldigt enkla saker som man kan göra nu. Man behöver inte uppfinna nån ny teknik eller så och samtidigt vet vi ju att det är effektivt. Det är väl värt att lyfta fram och visa på vilken handfallenhet det fortfarande finns i stora delar av politiken, säger hon över telefon till Syre.

Vill ha politiker som tar ansvar

Att delta i civil olydnad ser hon inte som ett problem.

– Fredlig civil olydnad är ju en del av vår demokrati. Vi har demonstrationsrätt och behöver förstå väl att använda de verktyg som finns, inte bara gå och rösta vart fjärde år. Det är en möjlighet som jag tycker jag vi ska använda oss av.

– Det finns en tendens idag att politiken drar sig tillbaka. Det är ett växande gap mellan politiken och vad många männikor efterfrågar. Många vill ju ha politiker som tar ansvar.

Som tidigare partiledare, vad är ditt råd till politikerna idag?

– Förstå att det är en kris. Precis som man gjorde när pandemin kom och man stod bredvid varandra och sa att nu ska vi agera tillsammans. Det är inte svårare än så. Naturligtvis måste man avsätta pengar i en budget, och det är det som de inte gör. Det är otroligt frustrerande att se hur valhänt man är, hur man ignorerar den utveckling som faktiskt pågår.

Riksdagsledamöterna fick ju tilldelat sig Klimatboken (antologin av Greta Thunberg) för ett tag sedan. Tror du alla har förstått allvaret?

– Man kan ju undra, när de fakta som presenterats inte bemöts. Man har heller inte avsatt pengar i den budget som lades fram idag. Tvärtom drar man nergå miljö och klimat. Det kommer ju massiv kritik från flera håll, inte bara från miljöorganisationer, utan också från forskarsidan och företag.

"Dödsdom om vi inte agerar nu"

På måndagen protesterade även en man från nätverket för återställandet av våtmarker från läktaren under riksdagens budgetdebatt, och fördes i väg av vakter.

Återställ våtmarkers aktioner kommer att pågå under två veckors tid och kravet till regeringen är ”att regeringen med omedelbar verkan förbjuder den destruktiva torvbrytningen. Marker där det bedrivits torvbrytning ska omgående återställas till livskraftiga våtmarker.”

Roxy Farhat, presstalesperson för Återställ Våtmarker förklarar i ett pressmeddelande varför snabbt politiskt agerande är avgörande.

– Det skrämmer mig enormt att min dotter, som bara är 1,5 år, kommer att leva i en värld fylld av konflikt och lidande. Forskningsrapporterna är en dödsdom om vi inte agerar nu. Det som krävs är en omställning av gigantiska mått. För min dotters skull och för alla barns skull, måste vi störa dag efter dag tills politikerna lyssnar.

Läs mer:

3100 hektar våtmarker återställdes under förra året

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV