Energi · Kultursvepet

Tio filmer om undergången och en utopi

I filmen The Day After Tomorrow från 2004 sparades det inte på specialeffekterna när man skulle visa hur jorden kan gå under.

Jordens undergång är ett vanligt tema på vita duken. De senaste decennierna har det också kommit flera filmer som riktar kritik mot vår nuvarande livsstil och hur den hotar att leda oss i fördärvet. Syre tipsar om tio klimatkatastroffilmer – och en som visar att det kanske ändå inte är helt kört.

Don’t Look Up

Satiren om två astronomer som upptäcker att en komet är på väg mot jorden och kommer förinta allt liv, men som inte tas på allvar, blev en av de mest omtalade filmerna när den släpptes i slutet av 2021. Filmen är en allegori över klimatkrisen och hur vi trots forskarkårens enträgna larm vägrar ta krisen på allvar. Samtidigt som den är smart och brännande aktuell lyckas den också vara väldigt rolig.

Scen ur filmen Don't Look Up
Scen ur filmen Don't Look Up. Foto: Netflix

Vägen

Filmen som bygger på Cormac McCarthys bok med samma namn handlar om en postapokalyptisk värld där en man och hans son kämpar för att överleva. Det framgår aldrig vad det är för katastrof som har inträffat, men oavsett om det är ett kärnvapenkrig, en miljökatastrof eller något annat så visar den hur bräcklig den fernissa som vi kallar för civilisation är och att det kanske bara är en tidsfråga innan allt går under.

Den lilla städroboten Wall-E
Den lilla städroboten Wall-E. Foto: Pixar Animation Studios

Wall-E

Wall-E är något så ovanligt som en existentialistisk och civilisationskritisk animerad film om en städrobot. Det som gör den ännu mer speciell är att första halvtimmen helt saknar dialog. Den utspelar sig i en framtid där människorna har tagit sin tillflykt till ett rymdskepp och lämnat jorden som en soptipp. Roboten Wall-E:s uppdrag är att städa upp det vi har ställt till med  – kanske inte en helt osannolik framtidsvision trots allt?

Interstellar

Christopher Nolans sci-fi-äventyr Interstellar fick stor uppmärksamhet när den kom 2014. Att beskriva handlingen är inte helt enkelt, men i korthet kan man säga att det handlar om att livet på jorden är hotat på grund av klimatförändringar, hungersnöd och dammstormar som gör luften svår att andas. En grupp forskare ger sig ut för att hitta en ny planet genom ett så kallat maskhål. Filmen tar upp ett flertal fysiska teorier om gravitationsfält, svarta hål och tidsloopar. Tycker du att det verkar rörigt? Vänta bara tills du sett filmen!

The Day After Tomorrow

Katastroffilmen från 2004 med bland andra Dennis Quaid och Jake Gyllenhaal i huvudrollerna handlar om hur klimatförändringarna slår till med full kraft mot jorden. Massiva stormar och översvämningar drabbar flera städer och en ny istid lurar bakom hörnet. Regissören Roland Emmerich har verkligen inte sparat på krutet och specialeffekterna lär ha kostat många miljoner dollar. Filmen fick en del kritik från politiskt håll, men också från forskare som fick förklara att det är totalt osannolikt att en ny istid kommer drabba jorden på det sätt som sker i filmen. Kanske kände sig Emmerich nödgad att överdriva och ta i från tårna för att få folk att inse faran med klimatförändringarna?

Al Gore håller föredrag i samband med att filmen En obekväm sanning släpptes
Al Gore håller föredrag i samband med att filmen En obekväm sanning släpptes. Foto: Paramount Classics

En obekväm sanning

Den numera klassiska dokumentären om Al Gores försök att upplysa allmänheten om den globala uppvärmningen. Filmen blev en ögonöppnare för många och ledde till att klimatkrisen började diskuteras alltmer. Trots att den numera har närmare 20 år på nacken är den fortfarande sevärd.    

I elfte timmen

En systerfilm till En obekväm sanning skulle man kunna säga att Leonardo DiCaprios dokumentär I elfte timmen är. Filmen kom ut 2007 – ett år efter En obekväm sanning – och innehåller intervjuer med forskare, politiker, aktivister och samhällsdebattörer – däribland Stephen Hawking och Michail Gorbatjov. DiCaprio har fortsatt att engagera sig i klimat- och miljöfrågor bland annat genom att ta ställning mot gasledningar och skänka pengar till klimatorganisationer – samtidigt har han också fått kritik för att han fortsätter att flyga privatjet.

Scen ur Avatar
Scen ur Avatar. Foto: 20th Century Fox

Avatar

En av världens dyraste filmer någonsin – men också en av världens mest inkomstbringande. Filmen är animerad, men rollfigurerna är fotorealistiska och bygger på verkliga skådespelares rörelser. Handlingen kretsar kring människans kolonialisering och exploatering av en ny planet där ursprungsbefolkningen mördas och skogarna skövlas. Filmens regissör, James Cameron, har sagt att han inspirerades både av Pocahontas och av sci-fi-böcker från sin ungdom. Uppföljaren Avatar: The Way of Water släpptes förra året, och nästa år kommer ytterligare en uppföljare att släppas.

Aniara
Aniara. Foto: SF Studios

Aniara

Harry Martinson var väldigt tidigt ute med att varna för de skador som vi åsamkar miljön. I dikteposet Aniara skildrar han hur åttatusen emigranter färdas på ett enorm rymdskepp efter att jorden gått under till följd av miljöförstöring och kärnvapenkrig. Boken har bilvit såväl opera som radioföljetong och 2019 släpptes en film med samma titel. Filmen lyckas på ett övertygande sätt förmedla den känsla av kall meningslöshet som fyller boken.

Scen ur 2040 - Framtidsfilmen
Scen ur 2040 - Framtidsfilmen. Foto: Madman Entertainment

2040 – Framtidsfilmen

Det finn gott om framtidsdystopier, däremot finns det inte så många klimatfilmer som inger hopp och framtidstro. Kanske på goda grunder eftersom vi i dagsläget snarare ser ut att vara på väg mot en total katastrof än en hoppfull framtid. Men i den australienska filmen 2040 visas i alla fall några av de hoppfulla initiativ som sker i världen, och hur bra framtiden faktiskt kan bli om alla insåg det nödvändiga. Den kan kännas något naivt och teknikoptimistiskt, men har man sett tio dystopier på raken kan det ändå vara skönt att känna att det någonstans finns lite hopp. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV