Radar · Utrikes

Mahsa Aminis pappa gripen och varnad

Protestvågen i Iran startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Iranska myndigheter hindrar Mahsa Aminis familj från att hålla en minnesceremoni på hennes dödsdag. Hennes pappa greps av säkerhetsstyrkor och sattes sedan i husarrest, enligt människorättsorganisationer.

Amjad Amini har varnats för att hålla en minnesceremoni för sin dotter Mahsa Amini och säkerhetsstyrkor står posterade utanför hans hus, enligt bland annat Kurdistan Human Rights Network.

Den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Irna avfärdar uppgifterna och hävdar att det är ett försök att ”uppvigla befolkningen till protest”.

Släkting greps

Amjad Amini ska även vid flera tidigare tillfällen ha kallats in till förhör med myndigheterna och varnats för att uppmärksamma årsdagen av dotterns död, enligt Radio Free Europe.

I början av förra veckan greps också en släkting till Mahsa Amini, 30-årige Safa Aeli, i familjens hemstad.

22-åriga Mahsa Amini avled på sjukhus den 16 september förra året efter att ha förts bort av moralpolisen för att hon inte ansågs ha burit sin slöja på korrekt sätt. Enligt familjen utsattes hon för kraftigt våld mot huvudet i samband med frihetsberövandet och hennes död utlöste en omfattande protestvåg i Iran och världen över.

Oro för protester

Inför årsdagen av Mahsa Aminis död rapporteras Irans hårdföra regim ha skickat ytterligare säkerhetsstyrkor till Saqqez och andra städer av oro för nya demonstrationer.

Protesterna förra året uppges ha krävt 551 människors liv och mer än 22 000 greps, enligt Amnesty International.

Enligt Iran dödades även personal från säkerhetsstyrkorna i vad man beskriver som ”upplopp som hetsats fram av utländska, fientligt inställda medier”.

På fredagen mötte Irans president Ebrahim Raisi anhöriga till säkerhetspersonal som dödades i samband med protesterna.

Texten har uppdaterats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV