Radar · Inrikes

Friskole-ägare pumpar in pengar i rasistisk media

Hans Bergström, tidigare chefredaktör för DN och idag delägare i friskolan Internationella Engelska skolan, har finansierat antisemitisk och pronazistisk media.

Paret Hans och Barbara Bergström, delägare i Engelska skolan, har genom sin stiftelse finansierat en antisemitiskt tidskrift. Det avslöjar Expo.
Hans och Barbara Bergström har, enligt siffror från 2022 placerat 417 miljoner kronor i stiftelsen The Hans och Barbara Foundation. Den stora källan till förmögenheten är deras delägarskap i Internationella Engelska skolan.

The Hans och Barbara Foundation ska ”främja upplysning, forskning och utbildning”, men Expos granskning visar att Bergströms stiftelse pumpar in pengar i olika medieprojekt. Bland dem Det goda samhället, som varit en plantskola för högerextrema profiler som Richard Sörman, idag programledare på den till Sverigedemokraterna kopplade sajten Riks. På Det goda samhället propagerade Sörman för den högerextrema myten om ett ”folkutbyte”. Även den rasistiska profilen Katerina Janouch har skrivit för tidningen.

Pengar till pronazism

Mellan 2018 och 2019 donerades över en halv miljon kronor till Det goda samhället. Hans Bergström har även skrivit för och donerat till den antisemitiska och konspirationistiska tidskriften DSM. Tidningen grundades 1945 som Svenska reklamförbundets tidskrift, idag Sveriges marknadsförbund.

Tidningen bytte profil efter att Jan Gillberg 1981 tog över tidningen. Under Jan Gillbergs ledarskap har DSM:s konspirationsteoretiska texter stegvis blivit allt mer dominerande. Under 2010-talet börjar tidningen helt präglas av högerextremism och ideologisk konspirationism, rapporterar Expo.

DSM har publicerat en rad konspirationsteorier och förintelseförnekande texter om att siffrorna över judar som mördades under Förintelsen är kraftigt överdrivna. Tidningen har även publicerat nazitysk propaganda. I en artikel drömmer en återkommande skribent i tidningen om en ”sanningstribunal” för ”det tyska folkets upprättelse” och beskriver forskningen om Förintelsen som en ”förintelseindustri”.

DSM har också varit ett tillhåll för förintelseförnekare och profiler i konspirationistiska miljöer som Juri Lina och har byggt tätare band med andra högerextrema medieaktörer som Nya Tider, rapporterar Expo.

Under 2020 och 2021 donerade Bergströms stiftelse 219 000 kronor till tidningen. Ett stöd som utgjorde 95 procent av DSM:s omsättning och som var avgörande för att tidningen skulle kunna drivas.

"Finansierade sista numret"

Hans Bergström skriver i ett mejlsvar till Expo att han inte tar avstånd från sin egen medverkan i DSM som skribent, ”utan står för alla sina texter”, men att han lämnade tidningen på grund av dess ”antisemitiska tendenser”.

– Jag skrev sammanlagt fem artiklar under eget namn åren 2014–2017. Jag står för innehållet i dem. Vad gäller tidskriften i övrigt delade jag förstås inte Jans konspirationsteorier. Men jag ogillade samtidigt utstötningsmekanismerna i det svenska debattklimatet, och gav visst moraliskt stöd för att Jan hade rätt att finnas med sin tidskrift.

Hans Bergström som själv varit framstående publicist med bakgrund som chefredaktör i DN mellan 1995 och 2003 säger att han donerat pengar till DSM för att ”finansiera ett sista nummer” och säkra framtiden för tidningens arkiv.

– Sett över alla år av utgivning är det min uppfattning att vad Gillberg gjorde inte var mindre intressant för bredden av svensk journalistik än vad som samtidigt trycktes i ett antal kommunistiska tidskrifter. Hans historiska arkiv är av bland annat detta skäl av värde att sortera och bevara.

Angriper reporter

Paret Bergströms stiftelse har även donerat pengar till tidningen Kvartal och till bloggaren Rebecca Weidmo Uvell, rapporterar Expo. Rebecca Uvell har samtidigt varit en ivrig försvarare av Engelska skolan när den fått negativ medieuppmärksamhet. I samband med Expos granskning publicerade Uvell en kartläggning av Expos undersökande reporter.

”Hon publicerar uppgifter, både sanna och osanna, om reporterns privatliv, tidigare sysselsättning och till och med en påstådd bostadsort för journalisten som på grund av sitt arbete lever med skyddade personuppgifter”, rapporter Expo som kopplar uthängningen till avslöjandet om Bergströms stiftelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV