Radar · Utrikes

Ett år efter Aminis död – EU utvidgar sanktioner mot Iran

På dagen ett år efter Masha Aminis död riktar EU nya sanktioner mot Iran.

EU inför sanktioner mot fyra personer och sex regimanknutna enheter som anses ansvariga för allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheter i Iran, enligt ett pressmeddelande.

Listan inkluderar bland annat den statligt kopplade nyhetsbyrån Tasnim, polischeferna i provinserna Mazandaran och Fars samt en överbefälhavare för en enhet inom Islamiska revolutionsgardet. Även fängelserna Sanandaj, Zahedan, Isfahan samt Kachui och en fängelsedirektör finns med på listan.

Sanktionspaketet är det tionde i ordningen i år. Totalt omfattas 227 individer och 43 enheter av sanktionerna som bland annat innebär frysta tillgångar, reseförbud till EU och andra ekonomiska sanktioner.

Ett förbud mot export till Iran av utrustning som kan användas för internt förtryck och av utrustning för övervakning av telekommunikation finns också på plats.
Sanktionspaketet införs exakt ett år efter det att 22-åriga Mahsa Amini dog i samband med att hon gripits av Irans moralpolis. Amini blev efter sin död en symbol för det politiska motståndet i landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV