Radar · Politik

Rekordstort valdeltagande i polska valet

De Grönas kandidat Klaudia Jachira, som kandiderar för Medborgarkoalitionen i det polska valet, tillsammans med vännen och dragqueen Charlotte (till vänster) på baren Warmut i Warszawa.

Polen väntar på måndagen på det slutgiltiga resultatet från söndagens val, där valdeltagandet enligt vallokalsundersökningar landade på rekordhöga 72,9 procent.

Preliminärt tog oppositionen hem majoriteten av rösterna även om det styrande högernationalistiska partiet Lag och rättvisa enskilt har fått flest röster och uppger att det vill fortsätta vid makten.

Mätinstitutet Ipsos har släppt en så kallad sen mätning under måndagsmorgonen där räknade röster sammanfogas med vallokalsundersökningar från söndagen.

Där får Lag och rättvisa 36,6 procent av rösterna, tidigare premiärministern Donald Tusks Medborgarkoalitionen får 31 procent, den politiska rörelsen Tredje vägen får 13,5 procent, alliansen Nya vänstern 8,6 procent och ytterhögerpartiet Konfederation 6,4 procent.

Enligt Ipsos mätning får Lag och rättvisa på egen hand 198 platser i parlamentet, betydligt färre än under innevarande mandatperiod då partiet har haft en svag majoritet.

För att en regering ska kunna klubba igenom lagar behöver den minst 231 platser i underhuset sejmen som totalt har 460.

Fakta: Partier i Polen
Lag och rättvisa är det största partiet i Polen. Den högernationalistiska partiet har starka band till katolska kyrkan och styrs av 74-årige Jarosław Kaczyński jämte Polens president Andrzej Duda.
•Ytterhögerpartiet Konfederation samlar i nuläget runt tio procent av rösterna. Det är en allians som samlar partier långt till höger.
Medborgarkoalitionen, där den tidigare premiärministern och Europeiska rådets ordförande Donald Tusks parti Medborgarplattformen dominerar. I alliansen, som är EU-vänlig och liberal, ingår även De gröna samt några mindre partier.
Tredje vägen samlar landets traditionella bondeparti tillsammans med det nybildade partiet 2050.
• Vänstergrupperna bildar alliansen Nya vänstern. Här ingår bland annat partierna SLD, Wiosna och Razem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV