Radar · Mänskliga rättigheter

Rädda barnen: Flickor drabbas hårdast av hungerkrisen

Fyraåriga Aisha får behandling för undernäring på en klinik i Kenya, som Rädda barnen stöttar.

Konflikter, klimatförändringar, stigande livsmedelspriser och ojämlikhet. På tre år har antalet människor som lever med osäker tillgång till mat mer än fördubblats, skriver Rädda barnen. Idag på World food Day arrangerar de ett samtal på Fotografiska i Stockholm som lyfter hur den globala hungerkrisen slår mot världens barn.

På bara tre år har antalet människor som lever med osäker tillgång på mat i världen fördubblats till 345 miljoner. 154 miljoner av dem är barn. Och omkring 70 procent är kvinnor och flickor.

– 84 miljoner fler kvinnor och flickor lever under osäker livsmedelsförsörjning, jämfört med antalet män och pojkar i samma situation. Det beror bland annat på sociala normer, att kvinnor har mindre tillgång till mark och inte samma makt att fatta beslut i hemmet, säger Еsa Regnér, generalsekreterare på Rädda barnen, i ett pressmeddelande.

Det är nu över 40 år sedan World food day, eller Världshungerdagen, instiftades av FN. Men problemen är minst lika akuta idag, skriver Rädda barnen: I Jemen lider 3,5 miljoner ammande eller gravida kvinnor samt barn under 5 år av akut undernäring. I Etiopien är 24,1 miljoner drabbade av hunger och 2,7 miljoner barn är akut undernärda i områden som drabbats av torka. I Afghanistan är närmare hälften av alla barn under fem år i behov av livräddande näringstillförsel.

– Vi finns på plats för att ge barn livgivande vård, men viktigast är att agera innan ett barn blir undernärt. Flickors rätt till utbildning är till exempel en grundpelare i det långsiktiga arbetet för att förhindra undernäring bland barn. Världen har kunskapen som krävs för att motverka en global hungerkatastrof, nu är det viljan och finansieringen som måste till, säger Еsa Regnér i pressmeddelandet.

I samtalet på Fotografiska i Stockholm kommer experter och organisationer som arbetar med hunger på olika platser i världen att delta. Samtalet sänds även på Rädda barnens Facebooksida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV