Radar · Miljö

Information om klimatångest togs bort

1177 Skåne publicerade rådgivning om att leva med klimatångest – men informationen togs snabbt ned.

Nyligen publicerade region Skåne en text på sjukvårdsrådgivningen 1177 med rubriken ”att leva med klimatångest”. Något Syre och en rad andra medier uppmärksammade. Men texten togs snabbt ned, rapporterar Svenska Dagbladet.

I texten om klimatångest som nyligen publicerades av region Skåne som sjukvårdsupplysning, ges rådet att hitta ett sammanhang med andra människor som förstår dig, dina tankar och hur du känner samt att delta i klimat- och miljöarbete tillsammans med andra. 1177 gav också rådet att det är dags att söka vård om man till exempel får svårt att fungera i vardagen, sova eller ha bra relationer med andra.

Men artikeln blev inte långvarig.

– Den avpublicerades för att den inte följt den process för granskning som gäller, säger Johannes Malm, ledamot i LPO, lokalt programområde psykisk hälsa, det expertråd som granskar sjukvårdsupplysningens publiceringar, till SvD.

På frågan om det fanns felaktigheter i texten, säger han till tidningen att han inte vet.

– Klimatångest är ett begrepp som används inom forskningen, men det är olyckligt om det framstår som psykopatologi, snarare än en naturlig reaktion på upplevt yttre hot. Det är inte en psykiatrisk diagnos i sig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV