Radar · Miljö

Regeringens klimatmöte: Kostymer inne, protester ute

Demonstranterna utanför regeringens klimatmöte anser att miljö- och ungdomsrörelser borde ha bjudits in, och inte bara näringslivet.

Det kritiserade klimatmötet i Stockholm inleddes under protester från aktivister utanför entrén till hotellet där ett antal panelsamtal äger rum under dagen. Tolv Anders har bjudits in, men noll ungdomar, konstaterade aktivister från Fridays for future, samtidigt som Ulf Kristersson invigningstalade om grön marknadsekonomi inne på det svala hotellet.

Dagens nationella klimatmöte fick redan i förväg kritik för att vara alltför inriktat på näringslivet. Miljöorganisationer, ungdomsaktivister och klimatforskare blev utan inbjudan. Många har valt att samlas utanför hotell Marriott på Kungsholmen i Stockholm istället, för att visa att man tycker att regeringen går fel väg när det kommer till att hantera klimatkrisen.

– Vi känner att vi inte har blivit inbjudna till regeringens klimatmöte. Tolv stycken Anders är inbjudna men noll ungdomar. Men vi kommer ändå, säger Naima Winroth Rousseau, aktiv i Fridays for future.

Christoffer Kebbon och Naima Winroth Rousseau från Fridays for future tycker att det är för många vd:ar och för få ungdomar på regeringens klimatmöte
Christoffer Kebbon och Naima Winroth Rousseau från Fridays for future tycker att det är för många vd:ar och för få ungdomar på regeringens klimatmöte. Foto: Katarina Andersson 

– Det är inte ens ett klimatmöte, det är bara panelsamtal. Och nästan inga klimatorganisationer inbjudna, säger Christoffer Kebbon från samma rörelse, och fortsätter:

– Man kan inte bara prata med dem som släpper ut för att få dem att ändra sig, man måste utgå från vad de som blir påverkade av klimatförändringarna säger, och vad forskarna säger. Företagen är drivna av vinst, de är inte här för att ändra systemet. 

Fossilfritt löser inte allt

Demonstranterna, kanske uppåt ett hundratal, uppehåller sig till största delen på en gräsplätt på visst avstånd från hotellentrén, polisen har gjort en generös avspärrning. Här sitter rebellmammorna, en liten scen med ljudanläggning har satts upp och plötsligt kommer fem personer i Extinction rebellions karakteristiska röda dramatiska dräkter långsamt gående över ett övergångsställe.

Aktivister skrider mot hotell Marriott på Kungsholmen i Stockholm
Aktivister skrider mot hotell Marriott på Kungsholmen i Stockholm. Foto: Katarina Andersson 

Längre bort vid rondellen sitter en stor banderoll väl synlig för trafiken, som meddelar att ”Klimatkatastrofen är på blodigt allvar nu”. Samma budskap framfördes också vid Sergels torg där fontänen färgades röd.

Birgitta Henriksson, som är med i en lokal grupp av Jordens vänner, står bredvid ett par personer ur Extinction rebellion som är inbegripna i ett engagerat samtal. Hon stödjer deras sak, säger hon. 

– Man glömmer bort att vi måste verkligen koppla klimatfrågan till biologisk mångfald, vi måste lösa dem samtidigt. Bara vi får bort det fossila så är allt lugnt och fint, tycker hon att de styrande verkar tänka.

Vill ha samtal mellan aktivister och kapitalister

Protesterna inleddes redan innan själva mötet drog igång, med ett inledningsanförande av statsminister Ulf Kristersson framför en till stora delar kostymklädd publik. Han upprepade vad han tidigare sagt om näringslivet som den ”nya miljörörelsen”, och omställningen vill han beskriva som att vi bör sträva mot en grön marknadsekonomi. Under dagen kommer representanter från bland annat Stora Enso, Fortum och Södra skogsägarna att samtala med lokalpolitiker bland om hur EU:s paket Fit for 55 ska genomföras.

– Det är mycket bra att prata med vd:ar för stora företag, men då måste man bjuda in aktivister också, speciellt ungdomar. Vi behöver ha en konversation mellan klimataktivister och kapitalister, menar Naima Winroth Rousseau.

Klimatmötet livesänds via regeringens hemsida.

Artikeln har uppdaterats.

Läs mer: 

Inga klimatforskare på regeringens klimatmöte

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV