Glöd · Debatt

Mjölk är livet – men för vem?

På en gotländsk gård upptäckte en veterinär elva döda kor och flera som stod i sin egen avföring.

Korna far illa för att vi ska få mjölk, och allmänheten blundar för mjölkens verkliga pris, skriver Johanna Månsson. 

DEBATT. När inte ens @slu.sweden är villiga att ge en raka svar på tydliga frågeställningar rörande mjölkindustrin i samband med kosläppsjippon, hur ska de flesta (de som liksom aldrig bryr sig egentligen) kunna få veta, för att därefter ha möjlighet att börja agera etiskt med nytillkommen kunskap & information? 

Den stora massan brukar sällan ens reflektera över baksidan av de sprudlande kosläpp som skett runt om i landet, där kossor i ren glädje hoppar högt, men först kliar sig ett x antal kor sig i baken – ty de har hållits uppbundna uppemot tio månader inomhus och har alltså under den tiden överhuvudtaget inte kunnat kliat sig i arslet … 

Men återigen: Det som skedde i en skånsk Kravmarkt mjölkproduktion? … För den ondskan finner jag inga ord. Citerar Anette Ingelsson: ”Detta är så sinnessjuk att jag tappar hoppet. Då det inte enbart är bonden som tappat kontrollen, alla de andra på gården har fortsatt och sedan de som jobbar för och på Länsstyrelsen. Såhär onda handlingar vet inte jag hur vi ska kunna komma åt.”

Allmänheten blundar för vad priset för en liter mjölk egentligen är, och svensk media rapporterar inte om det pågående våldet (på daglig basis!) vi begår mot våra medvarelser – i detta fall djur inom mjölkproduktion. 

Det sägs ju att mjölk är livet, men för vem? Inte djuren, (vars bonde levererade mjölk till @skanemejerier medan djuren svalt ihjäl, låg bland självdöda kalvar eller hade mycket intorkad bajs på sina utmärglade kroppar), i alla fall. 

Så mjölk är alltså livet som leker på bekostnad av de djur som bokstavligen dör på grund av att de tvingas producera mjölk åt oss? Vi människor som inte ens ska konsumera andra arters dimjölk. 

Tack @animalsavesweden & @totalinsyn som uppmärksammade vad www.Foodmonitor.sepublicerat!