Radar · Utrikes

FN: Mänsklig katastrof hotar i Darfur

Striderna har främst pågått i huvudstaden Khartum och i den västra Darfurprovinsen.

Kriget i Sudan rasar för tredje månaden. 2 000 människor beräknas ha dött i striderna.
FN:s ansvarige för humanitära frågor varnar för ”en mänsklig katastrof”.

FN:s undergeneralsekreterare Martin Griffiths sade att läget i Darfurprovinsen i Sudan ”snabbt gär mot en humanitär katastrof” på grund av den växande konflikten.

”Världen kan inte låta detta ske”, sade han i ett uttalande på torsdagen, samtidigt som nya uppgifter kom antalet döda i striderna i Sudan.

Uppgiften om omkring 2 000 döda i konflikten kommer från den oberoende analysgruppen Acled.

I veckan har också Khamis Abdullah Abakar, guvernör i Darfurprovinsen i landets västra del, mördats.

Strider mellan armén, vars general Abdel Fattah al-Burhan leder landet, och paramilitära RSF, ledda av general Mohamed Hamdan Dagalo, har pågått sedan mitten av april.

Mordet på guvernören skedde bara timmar efter att han uttalat sig kritiskt om RSF i saudisk tv. General al-Burhan anklagar RSF för den ”förrädiska attacken”, medan RSF nekar och fördömer handlingen som ett ”kallblodigt lönnmord”.

De hårda striderna, som främst pågått i huvudstaden Khartum och i Darfur, har tvingat mer än 1,6 miljoner människor på flykt inom landet. Omkring 530 000 har dessutom flytt till grannländerna.

Men FN:s undergeneralsekreterare Griffiths hänvisar också till den svåra krisen i Darfurproven i början av 2000-talet, då 300 000 dödades och över 2,5 miljoner tvingades fly i konflikten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV