Radar · Fred

Afrikanska fredsmäklare i Kiev

På bilden: En rysk kvinna som släpper vita duvor i Sankt Petersburg tidigare i år.

Flera afrikanska ledare anlänt till den ukrainska huvudstaden för att påbörja försök till fredsmäkling. Samtidigt hördes flyglarm under fredagsförmiddagen i Kiev,

Den afrikanska delegationen leds av Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, Senegals Macky Sall, Zambias Hakainde Hichilema och Afrikanska unionens nuvarande ordförande, Komorernas Azali Assoumani. De har även sällskap av representanter för Uganda, Egypten och Kongo-Brazzaville.

De väntas först träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj innan de på lördag reser vidare till S:t Petersburg för ett möte med Zelenskyjs ryske motpart Vladimir Putin.

Besöken sker i ett skede där Ukraina nyligen inlett en stor motoffensiv.
De afrikanska ledarnas mål är först och främst att få i gång en dialog om frågor som inte direkt berör den militära situationen, rapporterar BBC med hänvisning till en person som varit inblandad i förberedelserna. En sådan fråga skulle kunna vara ett möjligt utbyte av krigsfångar mellan Ukraina och Ryssland.

De afrikanska ledarna har också intresse av att få den av kriget haltande exporten från Ukraina och Ryssland att flyta bättre igen, då deras länder bland annat drabbats av kraftigt höjda spannmålspriser.