Radar · Mänskliga rättigheter

Irans moralpolis börjar patrullera igen

Mahsa Aminis död i september förra året skapade landsomfattande protester i Iran.

Irans moralpolis ska formellt återuppta arbetet med att patrullera gatorna och se till att kvinnor följer lagen om att bära hijab i det offentliga.
Det säger Saeed Montazerolmahdi, talesperson för polismyndigheten.

– Polisen kommer att starta bil- och fotpatruller för att varna, åtala och lagföra dem som inte lyder polisens order och ignorerar konsekvenserna av att klä sig mot normerna, säger han enligt den statliga nyhetsbyrån Irna.

På bilder som ännu inte har verifierats syns kvinnliga poliser som skäller ut och griper kvinnor vars huvuden inte är täckta.

Beskedet kommer exakt tio månader efter Masha Aminis död i september förra året, en händelse som utlöste landsomfattande protester med krav på att den teokrati som har styrt Iran i fyra decennier ska avgå.

Mahsa Amini dog efter att ha förts bort av moralpolisen, som hade haft synpunkter på hur hon bar sin huvudduk. Enligt uppgifter blev hon i häktet misshandlad till den grad att hon hamnade i koma och fördes till sjukhus, där hon senare avled.

Myndigheterna slog ner protesterna med våld. Över 500 demonstranter beräknas ha dödats och närmare 20 000 greps.

Medan moralpolisen i stort drog sig tillbaka vidtog myndigheterna andra åtgärder för att upprätthålla lagen som kräver att kvinnor täcker huvud och hals offentligt. Bland annat har man installerat övervakningskameror på offentliga platser och stängt företag vars personal inte följer klädkoden.

Men i Teheran kunde man på söndagen återigen se moralpolis som patrullerade gatorna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV