Radar · Morgonkollen

Terrordåd: Livstid för högerextremist som sköt ihjäl tio i Buffalo

Anhöriga till dödsoffer visade ilska och sorg vid rättegången mot den 19-årige man som dödat tio personer.

Den 19-årige högerextremisten som sköt tio personer till döds i Buffalo i den amerikanska delstaten New York i maj förra året dömdes på onsdagen till livstids fängelse.

Vid rättegången visade flera av de anhöriga till dödsoffren sin ilska, och en av dem försökte angripa den morddömde. Den anhörige greps, men släpptes senare.

Mannen, som var 18 år då han utförde dåden, har tidigare erkänt sig skyldig till bland annat rasistiskt motiverat terrordåd. Erkännandet innebär per automatik en dom på livstids fängelse utan möjlig frigivning.

Gärningsmannen hade rest över 30 mil för att ta sig till staden Buffalo och utföra dådet som han försökte direktsända via sociala medier. Attacken var planerad och mannen bar kamouflagekläder och kroppsskydd.

När han anlände till Buffalo så började han att skjuta på en parkeringsplats utanför en populär mataffär direkt när han klev ut ur sitt fordon.

Samtliga tio dödsoffer var svarta.

– Det finns ingen förlåtelse för dig, ingen förståelse, ingen andra möjlighet, sade domare Susan Eagan när hon förkunnade domen.

Delstaten New York har inte dödsstraff. Separata anklagelser framförs i federal domstol där en dödsdom är möjlig. Men troligen söker åklagare inte dödsstraff om den unge mannen erkänner brott.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV