Radar · Utrikes

Spädbarn såldes av katolska kyrkan i Belgien

Enligt en granskning av en belgisk dagstidning har landets katolska kyrka under många år ha ägnat sig åt en omfattande handel med spädbarn.

I Belgien har 30 000 nyfödda barn under många år tagits från sina ogifta mödrar för att säljas till adoptivfamiljer, enligt en granskning av en belgisk dagstidning. Den omfattande spädbarnshandeln, som pågick under 40 års tid, iscensattes av landets katolska kyrka.

I Belgien har 30 000 nyfödda barn under många år tagits från sina ogifta mödrar för att säljas till adoptivfamiljer, enligt en granskning av en belgisk dagstidning.

Den omfattande spädbarnshandeln, som pågick under 40 års tid, iscensattes av landets katolska kyrka.

I Het Laaste Nieuws uppmärksammade granskning berättar mödrar och adoptivbarn för första gången om den omfattande handel med barn till ogifta kvinnor som mellan andra världskrigets slut och ända fram till 1980-talet bedrevs av den katolska kyrkan i Belgien.

Enligt granskningen ska kyrkan under perioden ha sålt omkring 30 000 barn till adoptivföräldrar – utan deras biologiska mödrars vetskap. Barnen föddes av de unga kvinnorna, som efter att ha blivit gravida placerats på katolska institutioner runt om i landet. På institutionerna utsattes kvinnorna ofta för olika typer av förnedrande behandling, sexuella övergrepp – och tvingades lämna ifrån sig sina barn efter födseln.

Såldes för 5 000 kronor

Ett av de numera vuxna barnen är 57-åriga Debbie Mattys, vars mamma skickades till en institution nära staden Mortsel av sina föräldrar efter att som 18-åring ha blivit gravid.

– Under förlossningen höll de ett lakan framför henne så att hon inte kunde se mig. Hon fick inte röra vid mig och hon visste inte om hon hade fött en flicka eller en pojke, säger hon till Het Laaste Nieuws.

Enligt Debby Mattys, som ägnat över 20 år åt att hitta sin biologiska mamma, lämnades hon efter födseln till en grupp nunnor, som därefter sålde henne till adoptivföräldrarna för 20 000 belgiska franc – omkring 5 000 kronor.

Enligt tidningens granskning kunde de gravida kvinnorna också sövas under förlossningen för att de inte skulle kunna se sina barn. En del av kvinnorna steriliserades också, medan andra tvingades underteckna ett dokument där de frånsade sig sina rättigheter till sitt barn – eller fick veta att det hade varit dödfött.

”Räcker inte att vända blad”

Fyra katolska präster har efter avslöjandet stängts av från sina ämbeten och ytterligare fyra utreds för eventuell inblandning i adoptionerna.

Efter den uppmärksammade granskningen kräver den belgiske justitieministern Paul Van Tigchelt att såväl kyrkan som myndigheterna går till botten med spädbarnshandeln.

– Det räcker inte att vända blad. Kyrkan och samhället måste ta sitt ansvar genom att erkänna offren. De vill veta vad som hände – och vem som bär ansvaret, säger han till Het Laatste Nieuws.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV