Radar · Inrikes

LO-kritik efter dödsolyckorna: ”Ohållbart”

Susanna Gideonsson, ordförande för LO.

Fem döda i Sundbyberg, två döda i Skellefteå. Situationen på landets arbetsplatser är "nattsvart", enligt LO.
– När svenska arbetsplatser är dödsfällor måste vi agera och göra det snabbt och kraftfullt, säger Susanna Gideonsson, ordförande för LO.

2023 är ett mörkt år när det kommer till dödsolyckor på landets arbetsplatser. Hittills har 60 personer omkommit i olyckor på jobbet, den högsta siffran på tolv år. I måndags omkom fem personer vid ett bygge i Sundbyberg. I torsdags omkom en man i 60-årsåldern på Northvolts batterifabrik i Skellefteå, det andra olycksdödsfallet på bara några veckor på anläggningen.

– Såhär kan det inte fortgå, säger Susanna Gideonsson och menar att ett övergripande problem är antalet underentreprenörer på många arbetsplatser.

– I Sverige tillåter vi hur många led som helst under huvudentreprenören. Vi ställer inga krav på att de ska ha egen personal. Det är led på led på led som gör att arbetsmiljöansvaret urholkas, säger hon.

Begränsat antal

Gideonsson förespråkar att enbart ett begränsat antal underentreprenörer tillåts, lagmässigt.

– Det visar inte minst veckans händelser, men även händelser tidigare, att man har inte riktigt koll på vilka det faktiskt är som är ute på arbetsplatserna.

Gideonsson tycker även att det finns ett problem i hur diskussionen om riskfyllt arbete förs.

– Vi behöver jobba på ett helt annat sätt. Det ska inte kunna gå att säga att ”det beror på den mänskliga faktorn”. Titta på flyget. Där jobbar man för att den mänskliga faktorn inte ska kunna påverka. Det ska inte kunna gå att göra fel. Men i de här fallen viftar man bara bort det.

Språkproblem

Att en betydande andel arbetsplatser inom exempelvis byggbranschen förlitar sig på personal från andra länder innebär också ytterligare svårigheter för säkerhets- och arbetsmiljöarbetet, menar Gideonsson.

– När du har oerhört många arbetsgivare, där du inte vet vilka arbetskamraterna är. När det förekommer många språk. Hur ska då säkerhetsrutinerna kunna garanteras?