Radar · Integritet

Reglerad odling tillåts i nederländskt ”gräsexperiment”

De Baron coffeeshop i Breda, som fick besök av Nederländernas hälsominister Ernst Kuipers den 15 december 2023, kan nu sälja lagligt odlad cannabis.

Coffeeshops i två nederländska städer började i går sälja laglig cannabis. Det som en del av "wietexperiment”, på svenska kallat gräsexperimentet, där ett begränsat antal producenter fått grönt ljus av myndigheterna till att odla cannabis.

Amsterdam är känt för sina coffeeshops, där man kan köpa och röka cannabis. Trots det är innehav, odling och försäljning av drogen förbjudet i landet. Men i Nederländerna betraktas cannabis som en ”mjukare drog” och sedan årtionden bedrivs en toleranspolitik. 

Det betyder att den som påträffas med innehav av små mängder inte blir straffad. Cannabiscaféerna får sälja drogen om de uppfyller vissa krav, som att inte sälja till minderåriga eller göra reklam.

Ett problem för de nederländska myndigheterna har varit att förbudet mot cannabisodlingar gör det omöjligt att kunna köpa cannabis som inte kommer från den svarta marknaden.

”Steg mot legalisering”

Experimentet är en fyraårig satsning som inleddes den 15 december i liten skala i Breda och Tilburg. Då sålde coffeeshops i de två städerna för första gången laglig cannabis.

Theo Weterings, borgmästaren i Tilburg, beskrev i ett pressmeddelande händelsen som ”historisk”, rapporterar affärstidningen Forbes.

– Under flera år har jag hävdat att toleranspolitiken är misslyckad, och i dag tar vi äntligen ett steg mot legalisering, säger han.

Genom att tillåta producenter hoppas beslutsfattarna att kunna fasa ut olaglig cannabis som göder kriminaliteten. I dag finns tre lagliga odlare, av totalt tio som fått godkänt, vars cannabis ska genomgå kvalitetskontroller.

– Coffeeshopägare var beroende av den kriminella marknaden och det var tvunget att stoppas, säger Paul Depla, borgmästaren i Breda, till nyhetsbyrån AFP.

Wilders kan bli hinder

Efter fyra år kommer den nederländska regeringen att utvärdera resultatet. Under tiden ska myndigheterna följa upp bland annat hur den svarta cannabismarknaden och narkotikabruket påverkas.

Men blir det till exempel ordningsproblem kan experimentet avslutas, rapporterar Göteborgs-posten.

– Genom att reglera cannabisförsäljningen får vi bättre insikt om varornas ursprung och kvalitet. Dessutom kan vi bättre informera konsumenterna om effekterna av och hälsoriskerna med att bruka cannabis, säger den nederländska hälsoministern Ernst Kuipers.

Något som kan påverka projektet är Geert Wilders, den kontroversielle partiledaren från EU- och invandringskritiska Frihetspartiet, PVV, rapporterar The Guardian.

I valet tidigare i år blev hans parti störst med 23,5 procent av rösterna, men än är inte en regeringsbildning klar. Wilders har sagt att han vill stänga cannabiscaféerna och driva på för ett drogfritt Nederländerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV