Krönikor

Dubbla måttstockar och demokratins nära förestående död

Den 21 november presenterade representanter för M, KD, L och SD direktiv till en utredning som ska införa nya möjligheter till utvisning för icke-medborgare på grund av bristande levnadssätt. Istället för att begå brottsliga handlingar ska det räcka med att göra saker som staten anser är opassande för att bli utvisad. Det kan handla om yttranden som skadar Sverige eller ageranden som anses vara osvenska. Detta är ett mycket auktoritärt förslag, på gränsen till fascistiskt, som SD hade med i sitt 101-punktsprogram innan valet.

Ursprunget är en lag mot asocialt beteende som användes mot bland annat hemlösa och som levde kvar i Sverige till 70-talet, men inte användes och ansågs vara obsolet och förlegad.

Nu ska det alltså införas en liknande bestämmelse igen och den kommer slå mot yttrandefriheten och åsiktsfriheten hos alla som inte har svenskt medborgarskap. Även de med svenskt medborgarskap kan inte känna sig helt säkra på vad de får säga och göra. Det ska nämligen bli lättare att återkalla svenskt medborgarskap. Regeringen utreder detta och andra inskränkningar av grundlagsskyddade rättigheter i en parlamentarisk kommitté. 

Dessutom vill SD öppna för att inte bara återkalla medborgarskap enklare hos de med dubbelt medborgarskap utan till och med göra människor statslösa. Gunnar Strömmer, nu en rättighetsfråntagande justitieminister som genomför SD:s valrörelseprogram, i ett tidigare liv rättighetsförsvarande ordförande för Centrum för Rättvisa, öppnade också upp för att göra människor statslösa i en intervju 21 november i år. Jag tolkar det som en felsägning eftersom utredningen som regeringen tillsatt inte innehåller ett ord av detta i direktiven. Strömmer trodde nog att de gjorde det eftersom SD precis gått ut med att de vill det, och det är väl lika bra att ställa sig in på att det kommer tilläggsdirektiv åt det hållet eftersom det mesta av det SD gått till val på är något som regeringen snabbt går vidare med.

I utredningen om bristande vandel eller brister i levnadssätt som regeringen nu precis tillsatt står att det ska bli lättare att dra tillbaka uppehållstillstånd på grund av ”yttranden som allvarligt hotar grundläggande svenska demokratiska värden eller är systemhotande eller som kan hota den offentliga förvaltningens legitimitet”. Den här otydligheten gör att du kan riskera att bli utvisad vad du än säger och konsekvensen blir att för att vara säker på att få stanna behöver du vara tyst. Inte klaga på orättvisor, inte engagera dig politiskt, särskilt inte bry dig om internationella konflikter eller orättvisor i ditt hemland och inte klaga på hur du blir bemött av svenska staten. En stor grupp människor i Sverige kommer att leva med mycket större rädsla, och mycket färre rättigheter än andra. Så här ser det ut när demokratin snabbt försvagas och när fascismen tar över.

En absurd twist på det hela är att det samtidigt kommer politiska förslag som går emot grundlagen och riskerar att rasera Sverigebilden ytterligare utomlands; Jimmie Åkessons krav på att i framtiden riva religiösa byggnader, moskéer, presenterades några dagar efter att regeringen föreslagit inskränkningar i yttrandefriheten för icke-medborgare genom utredningen om “brister i levnadssätt”. Det är en förskjutning av SD:s politik eftersom de tidigare inte haft den hållningen. Detta riskerar såklart att få konsekvenser.

Trots det behöver inte Åkesson oroa sig för utvisning. Han är svensk medborgare och har således rätt att säga vilka dumheter han vill. Men om någon som inte är svensk medborgare skulle upprepa dessa dumheter skulle personen faktiskt kunna riskera att tvingas lämna landet.

Julbak. Pepparkakor. Lussebullar med vaniljkräm. Mozartkulor.

Den SD-styrda regeringen vill, precis som Socialdemokraterna, använda biståndet som påtryckningsmedel för att genomföra tvångsutvisningar.