Radar · Utrikes

Al Jazeera-journalist dödad i Gaza

Korrespondenten Wael Dahdouh får vård på Nassersjukhuset i Khan Yunis i södra Gaza.

En kameraman som arbetade för Al Jazeera dödades och tv-nätverkets korrespondent skadades svårt i en israelisk attack i södra Gaza på fredagen. Al Jazeera anklagar Israel för att systematiskt rikta in sig på och döda mediebolagets journalister – något som IDF nekar till.

Tv-teamet besköts i samband med att de rapporterade vid en skolbyggnad som tidigare under dagen utsattes för beskjutning i Khan Yunis i södra Gaza, enligt Al Jazeera.

Medan de palestinska journalisterna arbetade attackerades området på nytt av en israelisk drönare, uppger tv-nätverket.

Korrespondenten Wael Dahdouh, en välkänd tv-profil som bevakat flera tidigare krig i Gaza, skadades svårt i sin arm och axel. Han lyckades fly från platsen och evakuerades sedan av ambulanspersonal.

”Han skrek”

Från sjukhussängen berättar han hur hans kollega Samer Abu Daqqa blev kvar, blödandes på marken.

– Han skrek, han ropade på hjälp, säger Dahdouh till tv-kanalen.

En ambulans ska senare förgäves ha försökt nå kameramannen. Abu Daqqa förblödde innan räddningspersonal hittade honom död flera timmar senare, uppger Al Jazeera i ett uttalande.

45-årige Samer Abu Daqqa började arbeta för Al Jazeera i juni 2004, både som kameraman och redaktör.

Familj dödades i oktober

Qatarägda Al Jazeera skriver i ett uttalande att de håller Israel ansvarigt för att ”systematiskt rikta in sig på och döda Al Jazeera-journalister och deras familjer.”

Israels militär nekar till anklagelserna.

”IDF har aldrig, och kommer aldrig, medvetet rikta in sig på journalister”, uppger militären i ett uttalande enligt CNN.

I slutet av oktober dödades Wael Dahdouhs fru, son, dotter och barnbarn i en attack som tv-nätverket då beskyllde Israel för.