Krönikor

Framtidens AI är inte heller trovärdig

Finns det anledning att lita på Open AI eller fabulerar den artificiella intelligensen hej vilt utan att på minst sätt ge sken av att vara osäker? Jag bad den samlad AI-intelligensen att skriva en uppsats på 1000 ord om mig. Och jag blev upplyst!

Det känns tragiskt att min mor ljugit om både min ålder och min tillblivelseort. Men jag kan vara ganska nöjd, jag är 9 år yngre än jag trott. Tydligen född i Örebro, där jag under många år dessutom varit kommunalråd. Såväl kommunens politiker som tjänstemän måste ha undrat hur i h-e jag kunnat vara så osynlig…

Det lär förresten också Kungliga Musikakademins folk undra. Enligt det samlade kunskapandet på nätet har jag nämligen studerat där. Men Bob Dylan kan vara nöjd: min musikskatt – jag har satt stort avtryck på den svenska musikscenen – är starkt influerad av både Dylan och Cohen. Så ni bara vet.

1998 fick jag Miljöpartiets kulturpris! Vilket ju varit ganska stalinistiskt eftersom jag då var språkrör för just det partiet. Än märkligare upplevelse är att få läsa att jag varit med i Raj Montana Band, vilket lär överraska Py Bäckman och Dan Hylander en hel del…

Detaljrikedomen om mitt liv är stor. Fabuleringen är total, vildsint, som hämtade från hjärnvindlingar hos konspirationsteoretiker som försöker hitta samband som inte existerar. Sant är att jag har skrivit en bok om rockmusikens barndom i rasismens USA – jag har skrivit några krönikor om Bob Dylan och klassisk musik, men att få det till att jag ”varit stor på den svenska musikscenen” är att fabulera över alla gränser.

Dock har Open AI dristat sig fram till att jag haft de åsikter jag har, med betoning på ekologisk hållbarhet, fredsfrågor, antirasism och social rättfärdighet. Det hade ju kunnat bli vad som helst, att jag gått armkrok med Jimmie Åkesson och skrålat nassevisor.

Men den artificiella lille jäveln spär på med godhet istället genom att påstå att jag varit aktiv i organisationen Artister Mot Apartheid och med i organisationen som arrangerar Pridefestivaler. Låter bra. Men är fabuleringar.

Självklart kommer AI att också i dessa sammanhang att bli bättre. Men, och det är dit jag vill komma: genom manipulation och illvilja kan såväl stater som bolag förvanska det som ska upplevas som korrekt.

Och den som har makt över alltihopa har makt över vår historia och vad som ska upplevas som sant. Jag har några samlingar av uppslagsverk. I bokform. De kan inte manipuleras, skrivet är skrivet. Det är ett av alla skäl att historien behöver böcker och tidningar med tryck på papper. Vill du samhället väl så
värna sådant. För övrigt har jag tagit ett djupt samtal med min livskamrat Lena. Hon har påstått att hon är tolv år yngre än hon är. Och nog borde hon, efter ett halvt sekel tillsammans, berättat att hon var hjärnforskare!

Åkerböna och gråärt för perfekta ”hamburgare”.

Oscar Jonsson från Försvarshögskolan talar i en DN-intervju om att ”producera soldater”. Sätt på civila uniform och de blir produkter i krigsexperters ögon.