Startsida - Nyheter

Radar · Migration

FN:s uppmaning: agera på migrantkrisen i Medelhavet

Mer än 31 000 migranter har anlänt till Italien bara de tre första månaderna i år.

Årets första kvartal har sett en stor ökning i antalet migranter som tar sig över den centrala Medelhavsrutten. Det blev också det dödligaste kvartalet sedan 2017. Nu uppmanar FN länderna i EU att koordinera sin migrationspolitik.

– Vi ser en kraftig ökning av antalet desperata människor som sätter sina liv i allvarlig fara, sade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk, i ett uttalande i veckan.

Han konstaterade vidare att ”vi har inte råd att tjafsa och att bli indragna i ännu en debatt om vem som är ansvarig. Människoliv står på spel.”

Tidigare i veckan presenterade FN:s migrationsorgan IOM siffror som visade att minst 441 personer dött i centrala Medelhavet under årets första tre månader. Det gör det till det dödligaste kvartalet sedan år 2017.

I veckan utlyste dessutom Italien nationellt nödläge på grund av den ökande tillströmningen av migranter. Sedan årets start har omkring 31 300 migranter tagit sig till landet, vilket kan jämföras med 7900 under samma period förra året.

Öppnar för snabbare avvisningar

Italiens beslut innebär bland annat att mer ekonomiska resurser kan tillsättas och att lagar och dekret kan utfärdas snabbare för att hantera situationen och identifiera och skicka tillbaka personer som inte anses ha asylskäl.

Bland annat har landets högerextrema regering uttryckt en vilja att göra ändringar i en lag som ger särskilt skyddsstatus till personer som inte kan klassas som flyktingar men som ändå anses vara utsatta för risk på grund av ras, kön, kön, identitet, medborgarskap, religion, politisk åsikt och personliga eller sociala förhållanden.

Volker Türk påpekade i sitt uttalande att alla nya policyer som Italien antar under nödläget måste ”vara i linje med Italiens skyldigheter för mänskliga rättigheter”.

– Mänskliga rättigheter, såsom rätten till liv och förbudet mot avvisning, kan inte avvikas från ens under sådana här tider.

Han uppmanade också Italien att ta tillbaka sina nya, hårda lagar som försvårar arbetet för frivilligorganisationers räddningsinsatser till havs. Samtidigt riktade han också en uppmaning till EU om att ta tag i sin gemensamma migrationspolitik, som i flera år varit mer eller mindre låst.

– Nu är det dags för solidaritet med Italien och förstärkt samarbete för att bevara skyddet av de mänskliga rättigheterna för alla människor i rörelse, sade Türk.

Läs mer:

EU och migrationspolitiken: ”Målet är att hålla dem långt borta”

Italiens nya regler för räddningsfartyg gör dödlig rutt ännu farligare

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV