Radar · Utrikes

Dödstalen stiger kraftigt i Sudan – civila dödas

En rökfylld himmel över Sudans huvudstad Khartum på lördagen.

Striderna mellan armén och halvmilitära RSF i Sudan går in på andra dygnet. Parterna visar ingen vilja att sluta trots diplomatiska påtryckningar om eldupphör.

Minst ett 60-tal civila dödades under lördagens sammandrabbningar.
På söndagsmorgonen rasar strider i huvudstaden Khartum och grannstaden Omdurman. Våldsamma sammandrabbningar utspelas vid militärens högkvarter, Khartums internationella flygplats och statstelevisionens huvudkontor, säger människorättsaktivisten Tahani Abass till nyhetsbyrån AP.

– Striderna har inte upphört. De skjuter på varandra på gatorna. Det är fullskaligt krig i bostadsområdena.

Både armén och RSF säger sig ha tagit kontroll över strategiskt viktiga platser i Khartum och andra delar av landet, uppgifter som inte kunnat kollas av oberoende källor.

Civila dödsoffer

Läkarorganisationen CCSD skriver i ett uttalande att antalet civila dödsoffer under lördagen är 56. Utöver det ska ett stort antal soldater och RSF-medlemmar ha dödats.

Trots växande tryck från omvärlden visar ingen sida tecken på att vilja förhandla.

USA:s utrikesminister , FN:s generalsekreterare, precis som ledarna för Arabförbundet och Afrikanska unionen har alla uppmanat sidorna att avbryta striderna. FN:s säkerhetsråd, som är oenigt om flera andra kriser i världen, uppmanade till ett omedelbart eldupphör och återgång till dialog.

Oro för inbördeskrig

2021 genomfördes en RSF-stödd militärkupp i landet. Parterna har sedan dess samarbetat med intentionen att RSF skulle integreras i den reguljära armén.

Efter lördagens strider kräver nu armén i stället att RSF upplöses, vilket spär på oron för ett nytt inbördeskrig.

Svenska utrikesdepartementet utfärdade på lördagskvällen en reseavrådan till Sudan på grund av oroligheterna i landet.

Fakta: RSF

RSF (Rapid Support Forces) bildades 2013 ur janjawidmiliserna, som på Sudans uppdrag brutalt bekämpade rebellerna i Darfur.

Den paramilitära gruppen anklagas för flera krigsförbrytelser, som våldtäkt och mord på civila. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch bör RSF:s övergrepp i Darfur klassas som brott mot mänskligheten.

2015 anslöt sig runt 40 000 av medlemmarna till den saudiledda militäralliansen i Jemen. Soldater från RSF har också sänts till Libyen.

Källor: NTB, BBC