Radar · Utrikes

Gaza: Outhärdlig väntan på Israels anfall

Gazabor flyr söderut till fots, i bil eller på kärror dragna av hästar eller åsnor.

En koordinerad attack ”från luft, hav och mark”. Hundratusentals Gazabor har evakuerat söderut, i väntan på Israels svar på Hamas terrorangrepp.
Samtidigt är de basala förnödenheterna i Gaza på väg att ta slut. Sjukhusen bedöms enbart ha bränsle för 48 timmar, varnar FN.

”Israeliska armébataljoner och soldater har intagit positioner runt om i hela landet och är redo att höja beredskapen för krigets nästa steg, med betoning på en omfattande markinsats”, meddelar Israels militär (IDF).

Israels ”hårda” tidsfrist för civila att evakuera till södra Gaza löpte ut klockan 16 på lördagen. Nu pågår en nervös väntan på grannlandets svar på terrorstämplade Hamas krigsangrepp förra helgen.

Trots uppmaningen att evakuera har många invånare i Gaza blivit kvar i det bombhärjade norr. Bland annat rapporteras tiotusentals ha trängt ihop sig i källaren under ett sjukhus i Gaza City.

Dricker vatten

Samtidigt är de mest fundamentala förnödenheterna på väg att ta slut. FN varnar för att människor snart kan börja dö av vätskebrist.

Det har blivit en fråga om liv och död, säger Philippe Lazzarini, chef vid FN:s flyktingorganisation för palestinier (UNRWA).

”Som en sista utväg konsumerar människor bräckt vatten från jordbruksbrunnar, vilket skapar farhågor om spridning av vattenburna sjukdomar”, skriver FN-organet Ocha i sin senaste rapport.

Sjukhus i norra Gaza fortsätter att ta emot en tillströmning av skadade patienter. Vissa får vård på omgivande gator på grund av brist på sjukhussängar, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Två dygn kvar

Israel har infört en total belägring av Gaza, vilket innebär att varken mat, vatten, bensin eller bränsle släpps igenom. Elen har varit utslagen i flera dagar. Sjukhusen i Gaza tros ha bränsle för cirka 48 timmar för att driva reservgeneratorer, enligt Ocha, som skriver att avstängningen av generatorer skulle sätta tusentals patienters liv i omedelbar risk.

Totalt har minst 2 329 människor dödats i de israeliska flygräderna, uppger hälsomyndigheterna i Hamasstyrda Gaza enligt nyhetsbyrån AFP.

Väpnade grupper i Gaza har fortsatt skjuta raketer mot israeliska städer, däribland Tel Aviv. Det finns inga rapporter om dödsfall med anledning av det senaste dygnets raketbeskjutning, men 183 personer uppges ha skadats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV