Radar · Utrikes

Desperationen växer – gränsen vid Rafah stängd

Civila, som hoppas ta sig ut ur krigets Gaza, väntar vid gränsövergången Rafah mot Egypten.

Det hette att utländska medborgare, möjligen även svenskar, skulle kunna ta sig ut ur det krigshärjade Gaza via gränsövergången Rafah mot Egypten.
Men övergången har förblivit stängd. Nu väntar tusentals desperata vid gränsen.

– Det är skrämmande att se människors ansikten och ovissheten i deras ögon, säger amerikansk-palestinske Abood Okal, som väntar vid Rafah med sin hustru och en ettårig son, på telefon till The New York Times.

Förhandlingar fortsätter nu mellan Egypten, Israel, USA och militanta palestinska grupper för att tillåta utländska medborgare att passera gränsen in i Egypten, uppger egyptiska tjänstemän för nyhetsbyrån AP. Samtalen syftar också till att låta skadade palestinier passera gränsen samt att få tillstånd för hjälpsändningar att flygas in i det belägrade Gaza.

Även förhoppningen om att svenskar skulle kunna lämna Gaza via gränsövergången mot Egypten har släckts. ”Det finns nu uppgifter om att gränsövergången i Rafah inte kommer att vara öppen så som tidigare aviserats”, skrev utrikesdepartementet (UD) på lördagen.

Utrikesdepartementet uppskattar att runt 800 personer med kopplingar till Sverige befinner sig i de palestinska områdena, varav 400 i Gaza och lika många på Västbanken.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV