Energi

Satir, kroppsarbete och Les Sapeurs på Arbetets museum

Ett gäng stilmedvetna Les Sapeurs visar upp sina kreationer.

Norrköping har inte bara en väldigt cool spårvagn, där finns även Arbetets museum som är en hyllning till stadens historia som gammalt centrum för industri, handel och sjöfart. Fokus är dock inte gamla dammiga prylar och artefakter utan fokus ligger på personers minnen och erfarenheter. Syre vill tipsa om tre utställningar.

Konstnären Ewert Karlssons teckningar som just nu ställs ut på Arbetets museum i Norrköping sträcker sig tillbaka till 70- och 80-talen. Utställningen ”I natt jag drömde…” belyser oro och rädsla för krig vid sidan om ett ständigt närvarande hopp om fred.

– Utställningen känns mer aktuell än någonsin, säger Carina Milde, intendent för utställningen.

Militär upprustning, hot om krig men också fredsförhandlingar och nedrustning. I utställningen ”I natt jag drömde…” kastas betraktaren in i Kalla krigets ”terrorbalans”, en värld präglad av kärnvapenkapprustning, hyckleri och oro. Men Ewert Karlssons, EWK:s, bildvärld förmedlar – mitt i allt detta – ett starkt och ständigt närvarande hopp om fred. En värld där stormakter sluter fredsavtal, där nedrustning blir verklighet och där Sverige tar på sig en fredsförmedlande roll. Trots att de flesta av teckningarna i den nya utställningen är flera decennier gamla, känns de likväl dagfärska, berättar Carina Milde, intendent för utställningen på Arbetets museum.

Konstnären Ewert Karlssons satiriska teckningar ställs ut på Arbetets museum i Norrköping
Konstnären Ewert Karlssons satiriska teckningar ställs ut på Arbetets museum i Norrköping. Foto: EWK/Arbetets museum

– I utställningen visar vi ett antal teman tolkade genom EWK:s ögon. Mottagare av Nobels fredspris, Drömmen om fred, Nedrustning pågår, Sveriges roll i världen och FN och det fredsbevarande arbetet.

Hur väcktes idén till utställningen?

– Med tanke på hur 2022 började, med den ryska invasionen av Ukraina, så såg vi att vi ville plocka fram ett tema som förmedlade hopp. Vanligtvis brukar vi låta det stora tematiska galleriet fyllas av andra tecknares arbeten, men när vi tänkt färdigt insåg vi att vi ville gå tillbaka till vårt eget arkiv med originalbilder av EWK, för att låta hans tolkningar av allt ifrån fredsavtal, kärnvapennedrustningen, fredskonferenser och svensk inblandning för världsfreden fylla väggarna, säger Carina Milde.

Som en pendang visas samtidigt en annan utställning av EWK – i ett angränsande galleri på museet – med temat USA ut ur Vietnam. Utställningen består av 12 originalbilder tecknade mellan åren 1966 och 1975, en tid då USA:s roll i Vietnamkriget ledde till en proteströrelse världen över.

Båda utställningarna visas fram och med den 10 april. Hittills har intresset varit stort, berättar Carina Milde.

– Utställningen är mycket uppskattad av både besökare och skribenter.

Arbetets museum har över 2000 bilder av EWK. En del av bilderna i ”I natt jag drömde…” har aldrig tidigare visats för allmänheten.

De håller igång Sverige med hjälp av sina arbetande kroppar
De håller igång Sverige med hjälp av sina arbetande kroppar. Bilden på busschauffören Mona Dieng från Kungälv finns med i utställningen. Foto: Elisabeth Ohlson

Kroppsarbetets vittnesmål.

Över två miljoner människor kroppsarbetar i Sverige. Från att ha kommit i skymundan vill vandringsutställningen “Vi som arbetar med våra kroppar” lyfta fram alla de som sliter ut sig i en tuff vardag med ofta dålig arbetsmiljö.

Producenten och författaren Annica Carlsson Bergdahl och fotografen Elisabeth Ohlson har rest landet runt och mött industriarbetare, butiksbiträden, undersköterskor, städare, restauranganställda, lagerarbetare och många fler.

Det handlar om angelägna vittnesmål från vår tids arbetarklassvardag. Vi får möta personer som berättar om otrygga arbetsvillkor, bristande respekt och ohållbara strukturer. Men också om organisering, stolthet, arbetsgemenskap och känslan av att vara viktig för samhället. För om kroppsarbetarna inte går till jobbet stannar Sverige, skriver museet i ett pressmeddelande.

Vi som arbetar med våra kroppar visas på Arbetets museum 4 mars–14 maj 2023.

Rivaliserande Sapeur-grupper tävlar om uppmärksamhet och synlighet på gatorna i Republiken Kongo och Demokratiska republiken Kongo
Rivaliserande Sapeur-grupper tävlar om uppmärksamhet och synlighet på gatorna i Republiken Kongo och Demokratiska republiken Kongo. Foto: Per-Anders Pettersson/Arbetets museum

Den välskräddade subkulturen

Les Sapeurs eller SAPE, är en en unik subkultur inom Republiken Kongo och Demokratiska republiken Kongo. Den går ut på att klä sig så snyggt och kreativt som möjligt, men att vara Sapeur är mer än bara kläderna. Den prisbelönte fotografen Per-Anders Petterssons bilder skildrar vad som kan liknas vara ett prestigefyllt brödraskap med sina egna moraliska och sociala koder.

Sapeurer försöker imitera en exklusiv livsstil som de föreställer sig finns i Europa. Även om de ofta behandlas som lokala kändisar är det i de mest fattiga stadsdelarna som de tillbringar hela sina liv. Rivaliserande Sapeur-grupper tävlar om uppmärksamhet och synlighet på gatorna och de medverkar ofta vid större evenemang och i TV- och radioprogram.

Utställningen visas 25 februari –30 april 2023