Radar · Mänskliga rättigheter

Dragshowförbud oroar: Vill lagstifta bort oss

Dragartisten Vidalia Anne Gentry talar vid en presskonferens som arrangerats av människorättsorganisationen Human Rights Campaign, om lagen i Tennessee.

Underhållning som kan vara ”skadlig för minderåriga”, mer specifikt dragshower, förbjuds inom kort på platser där barn kan befinna sig i USA-delstaten Tennessee.
– Det stigmatiserar queerkonst och queerkultur, vilket också är syftet. De vill att folk ska tro att queerpersoner inte är annat än sexuella, säger dragartisten Story VanNess.

Den nya lagen börjar gälla i Tennessee vid halvårsskiftet. Den förbjuder dragshower på allmän plats och på övriga platser där barn kan befinna sig. I lagtexten står inte ordet ”drag” uttryckligen, däremot att personer som ”efterliknar kvinnor eller män” omfattas.

Den luddiga formuleringen gör att många frågar sig hur vardagen för transsexuella och personer som inte inrättar sig i de traditionella könsrollerna kommer att påverkas. Kritiker har pekat ut lagen som diskriminerande gentemot hbtq-personer och framhållit att det kan utgöra ett brott mot grundlagen.

Dansa i mataffären?

Dragartisten Story VanNess kallar skrivningen för ett övergrepp på queervärlden i Tennessee.

– Om jag har musik i mina hörlurar och dansar runt i mataffären, räknas det då som en föreställning? Vi är rädda för att det här inte bara kommer att begränsa vår tillgång till konst, utan också till livet, säger hon till nyhetskanalen CNN.

– Jag tror att det är poängen. De försöker lagstifta bort oss från att finnas, de försöker göra så att vi inte kan lämna våra hem.

Dragshows har blivit populära i de breda folklagren i USA de senaste åren, bland annat genom realityprogram som ”RuPaul’s Drag Race”. Dragartisten Shangela, som bland annat varit med i just ”RuPaul’s Drag Race”, säger att folk i dag ser drag i större utsträckning än tidigare på tv, i film och i verkligheten.

– Det leder till samtal som inte har behövts hållas förut, Och vissa människor är rädda för det, säger hon till CNN.

Vill skydda barn

Men företeelsen har också skapat ilska i värdekonservativa kretsar och bland vissa republikanska politiker, där många finner underhållningsformen stötande.

Tennessees republikanske delstatssenator Jack Johnson, som står bakom lagförslaget, hävdar att det handlar om att värna minderåriga.

”Vi förbjuder inte dragshower. Vi skyddar barn från sexuellt explicit innehåll på offentliga platser”, skriver han på Twitter.

I november sade Johnson att han ville införa lagen för att hindra dragshowföreställningar som är ”sexuella till sin natur” från att framföras där barn kan befinna sig, skriver webbtidningen The Hill.

Fler delstater?

Tennessee är den första delstaten i USA som antagit en lag mot dragshower. Men andra konservativa styren är inne på samma linje. Lagförslag har tagits fram i bland annat Texas, Iowa, Kentucky, Minnesota, Missouri, North Dakota, Oklahoma och South Carolina.

David Taylor, som äger företaget Big Drag Bus Tour i Nashville i Tennessee och även barer där dragshower hålls, har försvarat framträdandena som en konstform. Under en utfrågning om lagstiftningen underströk han att en dragshow inte måste innebära nakenhet eller riktas specifikt till vuxna.

– Inte en enda av våra artister på den här bussen har någonsin visat mer hud än en cheerleader för (NFL-laget) Titans en söndagseftermiddag, sade han enligt The New York Times.

Fakta: Dragshower

En dragshow är en föreställning där män uppträder utklädda till kvinnor eller kvinnor uppträder utklädda till män. Ofta hålls föreställningarna i barer eller nattklubbar, men kan även äga rum på andra platser.

Nakenhet är inte typiskt för dragshower. Däremot är det vanligt att artisterna, ibland klädda som kända personer av motsatt kön, mimar till musik och dansar.

Genren har ett starkt fäste i bland annat USA, men har de senaste åren fått ökad spridning, bland annat genom tv-program och filmer.

Källa: Nationalencyklopedin

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV