Radar · Utrikes

Thailand ratar juntan – framgång för oppositionen

Väljare läser på om valkandidaterna innan de lägger sina röster vid en vallokal i Bangkok.

Thailändska väljare ratar den militärstödda regeringen – i stället skördar landets två största oppositionspartier stora framgångar i valet. Med löften om demokratisering tros de ha fått många röster från unga.

Valdeltagandet uppges ha varit rekordhögt när Thailand gick till urnorna på söndagen.

Med räknade röster från cirka 97 procent av de 95 000 vallokalerna i Thailand har de två största oppositionspartierna skördat stora framgångar mot de militärstödda regeringspartierna.

Starkast medvind har oppositionspartiet Phak Kao Klai (”Ny framtid”) som får 13,5 miljoner av rösterna. Partiet leds av Pita Limjaroenrat och är populärt bland unga väljare som vill se demokratiska reformer. Det är också det enda parti som vill reformera den omtalade lagstiftning som slår fast att kritik av monarkin kan leda till långa fängelsestraff.

Det andra stora oppositionspartiet Phuea Thai (”För thailändare”) får 10,3 miljoner röster, enligt valkommissionens siffror. Partiledaren, 36-åriga Paetongtarn Shinawatra – färgstark dotter till landets avsatte tidigare ledare Thaksin Shinawatra – sade under ett framträdande i lördags att söndagen kommer att bli en ”historisk dag” där Thailand går ”från juntastyre till demokratiskt styre”.

På tredje plats återfinns premiärminister Prayut Chan-O-Chas parti Enad nation med 4,5 miljoner röster. Prayut Chan-O-Cha har styrt landet sedan han tog makten i en kupp 2014, men röstsiffrorna tycks tyda på att folket längtar efter förändring.

Pita Limjaroenrat ledare för oppositionspartiet Phak Kao Klai ("Ny framtid") som skördat stora framgångar i det thailändska valet
Pita Limjaroenrat ledare för oppositionspartiet Phak Kao Klai ("Ny framtid") som skördat stora framgångar i det thailändska valet. Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Väntas inleda koalitionssamtal

Ny framtids ledare Pita Limjaroenrat uppger att han ”stängt dörren” för en militärstödd minoritetsregering och att partiet kommer att samtala med Phuea Thai om en eventuell koalition.

– Vi är redo att prata med Ny framtid, men vi väntar på det officiella resultatet, säger Paetongtarn Shinawatra, partiledaren för Phuea Thai.

Valkommissionen väntas inte officiellt bekräfta det slutgiltiga antalet mandat som varje parti har fått på flera veckor, men förutspår att partiet Ny framtid kniper 113 av 400 platser i parlamentet, strax före Phuea Thai som får 112 platser. Ytterligare 100 platser kommer att fördelas proportionellt.

Partiet Phuea Thais partiledare Paetongtarn Shinawatra med man och barn under valdagen i huvudstaden Bangkok
Partiet Phuea Thais partiledare Paetongtarn Shinawatra med man och barn under valdagen i huvudstaden Bangkok. Foto: Wason Wanichakorn/AP/TT

Lugnt val

Söndagens röstning rapporteras i thailändska medier ha gått lugnt och sansat till över hela landet.

– Jag är väldigt hoppfull. Det är stark konkurrens i år mellan många talangfulla kandidater, i jämförelse med tidigare val, sade 85-årige väljaren Pakorn Adulpan till nyhetsbyrån AFP .

Premiärminister Prayut Chan-O-Cha, ledare för det nybildade partiet Ruam Thai Sang Chart, poserar för kamerorna när han röstar i Bangkok
Premiärminister Prayut Chan-O-Cha, ledare för det nybildade partiet Ruam Thai Sang Chart, poserar för kamerorna när han röstar i Bangkok. Sakchai Lalit/AP/TT

Styret inte avgjort

Vem som ska styra landet framöver avgörs dock inte enbart av söndagens resultat – premiärministern väljs först i juli i en gemensam sittning i landets parlament och senat, enligt AP. Även om oppositionspartierna nu går starkt i valet kan de alltså senare stöta på patrull då de 250 senatsledamöterna har utsetts av militärjuntan.

I ett kungarike där kupper och domstolsbeslut ofta har trumfat över valurnorna finns det också farhågor om att resultatet kan komma att omintetgöras.

Söndagens val är det första sedan massprotester ledda av unga thailändare 2020 chockade etablissemanget med krav på premiärminister Prayut Chan-O-Chas avgång och minskad makt till kungahuset. Sedan dess har massiva protester regelbundet hållits i framför allt huvudstaden Bangkok.