Minnesord

Till minne av visselblåsaren Daniel Ellsberg

Daniel Ellsberg (1931-2023).

Danel Ellsberg 7 april 1931- 16 juni 2023

“Den farligaste mannen I USA” sade Henry Kissinger, USA:s försvarsminister.
Ja, det var han, farlig för dem som ville fortsätta och utvidga kriget i Vietnam. Han var farlig för president Nixon: De olagliga åtgärder som på Nixons uppdrag vidtogs mot Ellsberg bidrog till att framtvinga Nixons avgång. Han var farlig för dem som ville begränsa tryckfrihet och demokratisk opinionsbildning. Farlig därför att han blev en inspiration till andra krigsmotståndare och visselblåsare. Han hade i sin tur inspirerats av den starka antikrigsrörelsen i USA på sextiotalet, där många var beredda att gå i fängelse för freden.

Ellsberg belönades med Right Livelihood Award 2006 och med Olof Palmes pris 2018 för hans “Profound humanism and exceptional moral courage.” Hans barn, som 10 och 13 år gamla hjälpte till vid kopieringen av Pentagon-pappren, arbetar idag för rättvisa och mänskliga rättigheter.

Han lyckades inte i så hög grad som han hade önskat med att stärka opinionen mot kärnvapen i USA. Tilltron till kärnvapnen och rädslan för en kärnvapenfri värld förblir stark. ”Men jag vill säga att jag inte kunde tänka mig ett bättre sätt att använda min tid. Nu när jag ser slutet av mitt liv närma sig känner jag glädje och tacksamhet.”

Dödsorsaken var pankreascancer. “One of the great human beings of our time. He tried to save the world right up until his last days.” (Ira Helfand, Co-President för IPPNW, International Physicians for the Prevention of Nuclear war.)

Läs även:

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV