Radar · Inrikes

Kriminella i annonssamarbete med högerextrema Samnytt

 Kent Ekeroth, oppositionsråd för SD i Region Dalarna, driver sajten Samnytt, som trots de egna läsarnas varningar under flera år publicerat bluffannonser.

Annonser där kändisar utlovar förbluffande vinster för den som investerar i kryptovalutor är en bluff närd av organiserad brottslighet. Efter en omfattande granskning avslöjade Expressen i veckan att högerextrema sajten Samnytt samarbetat med blufföretagen i flera år, och kan ha medverkat till bedrägeri.

Få som rör sig i sociala medier har undgått dem, annonserna där Zlatan Ibrahimovic, Claes Elfsberg, Joel Kinnaman och andra kända personer påstås ha tjänat stora pengar genom att investera i bitcoin. Upplägget är väl känt och hundratusentals människor i Europa har lurats på stora summor genom åren.

Claes Elfsberg polisanmälde bedrägerierna redan 2019 och försökte varna allmänheten genom att berätta om dem offentligt. Ändå har hans och andra kända namn fortsatt dyka upp i bluffannonser på sociala medier och annonsplattformar som Google ads. Enligt Expressen handlar det då om luckor i säkerhetssystemen.

Men på Samnytt, den högerextrema sajten som drivs av SD-politikern Kent Ekeroth, visar granskningen att bluffannonserna inte är där av misstag: ”De återkommer dag efter dag, månad efter månad, oavsett vilken dator eller IP-adress eller tid på dygnet som vi besöker sajten.”

Expressens analys av källkoden leder till nätverket Adstyle, och granskningen växer internationellt. Spåren följs upp i samarbete med journalistorgansationen The organized crime and corruption reporting project.

Falska kändisannonser dominerar verksamheten både i Europa och USA. Och det visar sig att många av sajterna som aktivt publicerar bluffannonser från Adstyle, liksom Samnytt, är högerextrema, högerpopulistiska och konspirationsteoretiska sajter:

”I Tyskland ingår flera sajter närstående till partiet Alternative für Deutschland, AfD, och den antimuslimska counterjihad-rörelsen som Pi-news och Journalistenwatch, sajter som är kända för att sprida desinformation och falska narrativ.”

En av de drabbade är 74-åriga Kerstin. Hon klickade på en av annonserna på Samnytt och blev skuldsatt för resten av livet. För Expressen berättar hon om hur bedragarna bombarderade henne med samtal och att det blev allt svårare att värja sig.

– Jag har ju genom åren läst om folk som blivit lurade och tänkt hur dumma får folk vara egentligen. Och nu sitter jag själv i skiten, säger Kerstin till Expressen.

Samnytts egna läsare har under tre års tid hört av sig och varnat för bluffannonserna, att det rör sig om investeringsbedrägerier. Men först när Expressen började ställa frågor togs de bort från sajten.

Hur mycket Samnytt tjänat på samarbetet med Adstyle är oklart. Det finns inga offentliga uppgifter om saken. Varken Kent Ekeroth, Samnytts grundare och obetalda vd, eller ansvarige utgivaren, Mats Dagerlind, har bemött Expressens frågor om förtjänsterna eller uppgifterna om bluffannonserna på sajten.

Dagerlind hävdar i ett generellt svar att Samnytt behövt pröva annonseringsformer de inte haft kontroll över på grund av ”politisk förföljelse från etablissemanget i Sverige”, vilket han menar är orsaken till att sajten blockerats från etablerade annonsbörser.

Enligt flera experter som Expressen talat med kan Samnytt ha gjort sig skyldigt till medverkan till bedrägeri. Tidigare chefsåklagare Stefan Lundberg säger att det ”inte finns en chans” att Samnytt var ovetande om att det handlade om bluffannonser.

I en uppföljande artikel kommenterar Lena Hallengren, gruppledare i riksdagen för Socialdemokraterna, avslöjandet:

– Hur kan en sverigedemokratisk toppolitiker använda sig av bluffannonser som lurar människor på hundratusentals kronor för att finansiera sin verksamhet? Har Jimmie Åkesson förtroende för sin regiontopp från Dalarna som agerar så här? Tycker Åkesson det är en okej metod?

Läs mer:

Högerextrema nyhetssajter lämnar det medieetiska systemet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV