Radar · Utrikes

Thunberg bortkörd av polis i Lützerath

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg nära brunkolsorten Lützerath under söndagen.

Den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg har förts undan av poliser i samband med protesterna i den tyska orten Lützerath, rapporterar tyska Bild. Tidigare under söndagen kom uppgifter att minst 70 poliser skadats under protesten.

På bilder syns hur kravallutrustad polis lyfter bort den svenska klimataktivisten, skriver Aftonbladet med hänvisning till bilderna i tidningen Bild.

När Lützerath röjdes under söndagen efter lördagens protester dök klimataktivisten Greta Thunberg överraskande upp igen, skriver Bild.

”I sällskap av ett 70-tal aktivister dök svenskan upp i brunkolsbyn på söndagen – tjockt inlindad i brun ullmössa och svart jacka. Hon hade inte tidigare annonserat sitt återbesök”, står det i tidningen.

Skrattande Greta Thunberg

Thunberg hade under lördagen deltagit i protester i området.
Bilder visar Thunberg som ensam sitter på en jordhög och skrattar. Enligt den tyska tidningens uppgifter hade hon inte hörsammat polisens begäran att lämna platsen. Då tog två poliser tag i och förde Thunberg en bit bort där de släppte henne igen.

Myndigheter har beslutat att riva Lützerath för att kunna bryta brunkol. Under en längre tid har flera hundra miljöaktivister protesterat mot brunkolsbeslutet.

I onsdags omringades orten av kravallpolis som började avlägsna aktivister från platsen. I lördags lockades tusentals demonstranter till orten – som blivit en sorts symbol för motståndet mot fossila bränslen.

Några av demonstranterna drabbade samman med polisen. Aktivisterna anklagar polisen för ha använt ”massiva batonger, pepparsprej, vattenkanoner, hundar och hästar”.

Minst 20 till sjukhus

Arrangörerna uppger att åtminstone 20 personer fördes till sjukhus – och hävdar att flera av dem slagits i huvudet och magen av polis.

Polisen meddelar å sin sida att utredningar har inletts i cirka 150 fall som handlar om bland annat motstånd mot polis, egendomsskada och brott mot allmän ordning. Enligt polisens uppgifter har minst 70 poliser skadats i sammandrabbningarna.

Arrangörerna uppger att 35 000 personer deltog i protesterna, medan polisens uppskattning ligger kring 15 000.

Minst två personer gömmer sig i en underjordisk tunnel, enligt polisen.

Regeringen beslutade 2022 att riva orten för fortsatt kolenergi. Beslutet fattades trots löfte om att fasa ut kolen till 2030. Men regeringen hänvisade den energikris som orsakats av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV