Radar · Utrikes

Stoltenberg lovar mer tunga vapen till Ukraina

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att kriget i Ukraina är i "en avgörande fas" och utlovar mer tunga vapen.

Ukraina kan inom en snar framtid förvänta sig fler leveranser av tunga vapen, enligt Natochefen. ”De senaste löftena om tung utrustning för krigföring är viktiga – och jag förväntar mig mer inom en snar framtid”,  säger Jens Stoltenberg i en intervju med den tyska tidningen Handelsblatt.

Uttalandet kommer inför ett möte vid flygbasen Ramstein i Tyskland med den grupp som samordnar vapenbistånd till Ukraina och leds av USA.

Kiev har länge efterlyst tyngre vapen – inklusive stridsvagnar, men västvärlden har förhållit sig motvillig med hänvisning till att eventuellt provocera Ryssland.

– Vi är i en avgörande fas av kriget. Därför är det viktigt att vi förser Ukraina med de vapen de behöver för att vinna, säger Stoltenberg.

Trycket på de allierade växer för att gå längre i vapenleveranserna. Tidigare den här månaden har Frankrike, Tyskland och USA lovat skicka stridsfordon av typerna AMX 10-RC, Marder och Bradley.

I lördags meddelade även Storbritannien att man skickar sina tunga Challenger 2-stridsvagnar till Ukraina.