Radar · Utrikes

Slut på strejken – historisk seger för sjuksköterskor i New York

Strejkande sjuksköterskor marscherade på gatorna runt Montefiore Medical Center i Bronx, New York.

Över 7 000 sjuksköterskor gick i måndags ut i strejk för bättre arbetsvillkor på två sjukhus i New York. Efter tre dagar kunde parterna mötas och stridsåtgärden avbrytas då arbetsgivaren gick med på bland annat ökad bemanning och ett 19-procentigt lönelyft.

– Det här är en historisk seger för sjuksköterskor i New York och för sjuksköterskor i hela landet, säger ordförande för New York state nurses associations (NYSNA) Nancy Hagans i ett pressmeddelande. Det rapporterar Arbetaren.

Ökad bemanning var det huvudsakliga kravet från sjuksköterskorna, som argumenterade att den låga bemanningen ledde till försämrad patientsäkerhet samt stress och utbrändhet bland personalen.

– När du blir en patient på ett sjukhus i New York, ska det finnas tillräckligt många sjuksköterskor för att ta hand om dig, oavsett vem du är, säger Nancy Hagans till New York Times.

Strejken kommer i kölvattnet av den långdragna covid-19-pandemin, där sjuksköterskor har dragit ett tungt lass, och nu är New York drabbat av ökande smittor av covid-19, influensa och RS-virus. Stridsåtgärden skedde på Montefiore Medical Center i Bronx och på Mount Sinai på Manhattan.

Under strejken samlades sjuksköterskorna på ett torg i närheten av det senare sjukhuset och sjöng Twisted sisters låt ”We’re not gonna take it”. Det rapporterar AP och Omni.

– Vi var hjältarna för två år sedan. Vi stod på frontlinjen för stadens bästa och nu måste vi sätta ner foten så att de förstår hur mycket vi betyder för sjukhusen och för patienterna, säger sjuksköterskan Warren Urquhart till nyhetsbyrån.

Utöver löneökning och vissa arbetsförmåner ska strejken leda till nyanställningar.

Dr Philip O. Ozuah, vd på Montefiore medical center, lät positiv efter överenskommelsen.

– Vi är nöjda med att kunna erbjuda en löneökning på 19 procent, förmåner som matchar eller överträffar jämförbara verksamheter, över 170 nya sjukskötersketjänster och en generös plan för att rekrytera och behålla personal, säger han till Politico.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV