Glöd · Debatt

Inte ens i Sverige slipper vi trumpismen

Närings- och energiminister Ebba Busch håller pressträff hos LKAB i samband med invigningen av Sveriges ordförandeskap i EU-kommissionen.

En regering som lovar runt men håller tunt, nonchalerar klimatkrisen och lägger sig i sagoläsning och luciatåg – den kan man inte lita på, skriver Gunnel Malm. 

Före valet lovades det runt, men hölls väldigt tunt. Vi väljare är inte precis vana vid att politiker skarvar (ljuger medvetet?) så mycket som i valet 2022. Tonläget och svansföringen var extremt hög och själv orkade jag inte se på idiotin. Vi har sett den i USA tidigare år med Trump så jag kände mig mätt på obehagligheter.

Och till avdelningen svikna löften hör följande: sänkt bensinpris med runt en tia, det blev visst 41 öre. Jaha.

Ordning på klimatet: Miljödepartementet ska visst läggas ner, finansministern säger att ”klarar vi det inte (klimatet) så klarar vi det inte”. Okej. Intressant inställning mitt i smältande glaciärer, hav som är varmare än någonsin, arter som försvinner och koraller som dör.

Elstöd skulle betalas ut 1 nov, eller före jul i alla fall: Ebba Busch undrar om vi verkligen trodde det skulle bli så enkelt. Jo, faktiskt.

Och det värsta av allt: Miljöministern tycker vi ska ha lite nya kärnkraftverk, över hela Sverige. Nog med förslag!

Jaa, vad säger man? ”Vem i hela världen kan man lita på” kanske. Med ett nytt parti i regeringens korridorer fick vi en hel hög klimatförnekare på halsen. Samma parti annonserade ett t-banetåg som ”Återvandringståget”, enkel biljett till Afghanistan. Hbtqi-människor ska inte läsa sagor för barn och ett luciatåg stoppades för man ville inte ha en ickebinär Lucia. Det hela är anmält till DO, tack och lov. Viktiga saker för politiker att lägga sig i.

Vad kan hända mer? Jo, politiker kan ha åsikter om hur domstolar dömer. Och det får de ju inte.

Jag blir helt matt och inser att hoppet om en global rörelse, där alla går åt samma håll för att rädda den gemensamma planeten, är en utopi.

Inte ens i vårt land kommer vi undan trumpismen, det är bara att konstatera att politiker ljuger. En väldigt otäck insikt tycker jag. Tur att det finns vettigare folk att rösta på.