Radar · Inrikes

Framtidens hälsoappar kan skada kroppskänslan

Kosmetikajätten L'Oreal visade på nyligen avslutade teknikmässan CES upp en produkt som scannar användarens ansikte och därefter kan "fixa" de typen av ögonbryn som väljs i appen, med hjälp av en applikator.

Husmorsknepens tid är förbi. Snart kan din mage, dina naglar, ditt kiss och din andning berätta för diverse hälsoappar precis hur du mår och hur mycket mer broccoli du behöver äta. Eller?
– Det kan bli ett överdrivet fokus, kroppen är fantastisk på att reglera sig själv, säger Jessica Norrbom, forskare vid KI, om den digitala hälsotrenden.

2023 är ett nytt år, fullt att de vanliga löftena om en hälsosammare livsstil. 2023 är också fullt av ny teknik och kommande innovationer i gränslandet mellan det digitala och den fysiska och mentala hälsan.

Livsmedelsverket gick i dagarna ut och varnade för att lita för mycket på så kallade hälsoappar, men det är inget som bromsar utvecklingen på området. Nyligen avslutades den gigantiska teknikmässan CES i Los Angeles. Där presenterades smarta toaletter och automatiska ögonbrynsfixare bredvid splitternya gamingskärmar och självkörande bilar.

– När det kommer till de här hälsogrejerna, det är bra att lära sig om kroppen men för de flesta är det svårt att säga exakt vad det är man lär sig, säger Jessica Norrbom och fortsätter:

– Bara för att det går att mäta något behöver man inte agera på det. Är du törstig så drick, lita på känslan som kroppen ger dig – du behöver inte mäta elektrolytnivåer för att förstå det.

TT bad Jessica Norrbom ge sin spontana tanke om fem olika hälsoprodukter som förekom på CES i Los Angeles.

1. ”Magappen”, din telefon lyssnar på ljudet från dina tarmar och ger därefter kostråd.

– Det låter jätteroligt. Och helt osannolikt. Jag vet inte vad jag ska säga. Det är väldigt mycket det här att mätning gör något bättre. Det är lite konstigt. Ofta vet vi ju redan själva om vi behöver mer fibrer eller liknande i vår kost.

2. ”Nagelscanning”, låt en apparat scanna dina naglar och du får reda på om du lider av näringsbrist.

– Naglar och hår är kanske inte där den stora regleringen sker. Har man brist på något är det blodprov som gäller. Jag skulle säga att det är svårt att se genom att scanna naglarna. Lite knepigt.

3. ”Hårfixaren”, en tandborstliknande massageapparat som analyserar håravfall.

– Jag har inte jättekoll på forskningsläget, men jag tror att hur man tappar hår är ganska starkt genetiskt kopplat. Det finns mycket annat man kan påverka med sin livsstil, men hår, det är svårt.

4. ”Hälsoselfies”, låt AI analysera ditt ansikte en kort stund och du får reda på din hälsostatus.

– Oj, intressant. Det finns forskning där man har visat bilder på ansikten för andra människor som då kan bedöma om det ser ut som om personen är frisk eller sjuk. Men det är svårt utifrån det att säga vad problemet är. Att man ser ut på ett visst sätt en dag kan ju ha att göra med väldigt många saker, som sömn exempelvis.

5. ”Kudd- och sänghälsa”, kuddar och sängar som hjälper de med snarkproblem, eller läser av saker som puls och temperatur.

– Jaha, det har jag inte ens hört om. Jag vet inte. Det kommer ju inte att ta bort anledningen till att man exempelvis snarkar. Det botar inte. Har man för mycket pengar kanske man kan köpa en sådan kudde.

Norrbom understryker att en hel del tekniska innovationer leder till framtida användbara produkter, men att det är svårt att sia om vilken det blir.

– Generellt kan man ju säga att om de här sakerna hade funkat hade vi från vetenskapshåll såklart rekommenderat dem. Allting av det här kanske inte passar alla. Man behöver inte hoppa på alla grejer. Det finns sådant som är vettigt, som vilopuls eller liknande. Men man ska inte fastna i att mäta allt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV