Glöd · Debatt

Folkvalda ska inte syssla med rasistiska trakasserier

Kent Ekeroth under rättegången där han dömdes för ringa misshandel 2017 efter ett bråk i en krogkö.

I sociala medier hånar SD-politikern Kent Ekeroth en person som sagt att han ska emigrera på grund av de främlingsfientliga vindar som blåser. Varför har han inte flyttat än? undrar Ekeroth. Vi borde kunna förvänta oss att våra folkvalda att de inte trakasserar vanliga människor – men Ekeroth gör det gång på gång, skriver Anders Cardell.

DEBATT. Under gårdagen kunde de som följer Sverigedemokraternas oppositionsråd i Dalarna, Kent Ekeroth, i sociala medier se hur han hånade och trakasserade en individ som tidigare gett uttryck för planer på att lämna landet, på grund av en allt mer utbredd rasism.

Personen det handlar om heter Abdimajid Osman, är docent och biträdande professor i medicinsk genetik och har bakgrund i Somalia.

Kent frågade honom (som tidigare offentligt deklarerat att han och familjen ”älskar Sverige men upplever att det blåser främlingsfientliga vindar de aldrig tidigare kunnat föreställa sig”) varför han inte emigrerat än.

Det är svårt att begripa att det gått så långt att man tillåter att en officiell partiföreträdare ägna tid åt att förfölja och ge uttryck för ett sådant förakt mot privatpersoner.

Om man granskar Kent Ekeroths egen bakgrund, blir man snabbt medveten om att Kent är en person som vid upprepade tillfällen legat samhället till last.

Kent lever upp till de flesta kriterier för vad SD skulle rubricera som en person med bristande vandel. 

Ekeroth var Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson till november 2012, då medial uppmärksamhet kring Ekeroths delaktighet i det som fick namnet ”Järnrörsskandalen” ledde till att han lämnade uppdraget.

Under den så kallade järnrörsskandalen blir Kenth bland annat filmad när han knuffar in en ung kvinna i sidan på en bil när hon försökt stoppa honom från att filma henne. ”Jag gör vad fan jag vill. Fattar du?” skriker Kent till tjejen i filmklippet.

I filmen lyckas Kents vän och partikollega Christian Westling också kalla en ung tjej som ifrågasätter Kenth och hans vänners aggressiva beteende, för en ”en liten hora”.

Detta var varken första eller sista gången Kent ställde till problem för sig själv och andra.

Kent stod redan 2017 åtalad för misshandel i samband med ett krogbråk.

I december 2011 sände Uppdrag granskning i SVT ett program där Ekeroths kopplingar till islamfientliga Counterjihadrörelsen kartlades, där framkom det att Ekeroth haft en aktiv roll inom Counterjihad och att han haft kontakt med och refererat till personer inom rörelsen som uppmanar till våld mot islam.

Kent Ekeroth som även påstått att han vill värna svenska kvinnor, blir under 2021 misstänkt för kvinnostrypning enligt den digitala tidningen Aktuellt fokus.

Kents roll som oppositionsråd i Dalarna innebär att han får 71 500 kronor i skattefinansierat månadsarvode.

Ordet entitlement passar här. Höjden av entitlement måste vara att belasta Sveriges rättsvårdande myndigheter vid upprepade tillfällen, parallellt med att man man hånar vanliga skötsamma människor offentligt och samtidigt uppbär en lön på 70 000 kronor i månaden, som finansieras av landets befolkning.

En grundläggande förväntning människor (oavsett etnicitet eller religiös tillhörighet) bör kunna ha på skattefinansierade offentliga företrädare, är att dessa inte ska utsätta vanliga människor för diskriminerande eller rasistiska trakasserier. 

Det är som är mest förvånande av allt som sker är inte att rasister uttrycker sig rasistiskt och diskriminerande, det som är mest förvånande är att M, L och KD är så fokuserade på att tillfredsställa sina egna intressen att de är fullständigt likgiltiga inför det som pågår. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV