Radar · Utrikes

Ja till 886 miljarder för USA:s försvar

USA:s president Joe Biden, här under ett möte i Vita huset med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tidigare i veckan, kan efter en kompromiss i kongressen underteckna en pengaram för försvaret nästa år på 886 miljarder dollar.

En kompromiss i USA:s kongress banar väg för 886 miljarder dollar för försvaret av landet nästa år. Där finns också 300 miljoner till Ukraina.

Efter beslutet i representanthuset, som följer på ett ja i senaten tidigare i veckan, går nu lagtexten vidare till president Joe Biden för undertecknade. Summan är på den nivå som Biden begärt och kongressens beslut är en kompromiss av de förslag som representanthuset och senaten lade fram och beslutade om tidigare i år.

Av de 886 miljarderna, en ökning med tre procent jämfört med innevarande år, ska 842 miljarder gå till anslag som försvarsdepartementet rår över, 32,5 miljarder till kärnvapenprogram och 11,5 miljarder till andra program som rör nationell säkerhet, enligt amerikanska medier.

Men kongressen måste i början av nästa år ta beslut om själva finansieringen av anslagen.

Även om de 886 miljarderna innefattar ett, i sammanhanget, mindre stöd på 300 miljoner dollar årligen till Ukraina, blockerar Republikanerna i kongressen ett mycket större stödpaket till Ukraina på 61 miljarder dollar som Biden föreslagit. För att säga ja till det kräver Republikanerna hårdare migrationspolitik, bland annat. Förutom stöd till Ukraina innehåller det paketet även stöd till Israel och Taiwan.

Enligt majoritetsledaren i senaten, Demokraternas Chuck Schuemer, skjuter senaten upp julledigheten en vecka för att kunna fortsätta förhandla med Republikanerna om en möjlig uppgörelse om det paketet före jul.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV