Radar · Utrikes

Historiskt ja till Ukraina när Ungern smet ut

Ungerns premiärminister Viktor Orbán under EU-toppmötet i Bryssel.

Ukraina och Moldavien får börja förhandla om medlemskap i EU efter historisk dramatik i Bryssel.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán är emot och sätter ännu stopp för mer EU-miljarder till Ukraina. Men när medlemsförhandlingarna togs upp lämnade han rummet och lät övriga länder ge grönt ljus.

Beslutet kom överraskande tidigt under torsdagskvällen. EU:s rådsordförande Charles Michel meddelade att stats- och regeringscheferna kommit överens om att inleda medlemsförhandlingar med Ukraina och Moldavien. Utöver det beslutades att ge Georgien status som kandidatland.

Efter åtta timmars förhandlande valde han sedan att lämna mötesrummet när beslutet skulle fattas. På så vis behövde han inte delta i beslutet – men kunde heller inte stoppa det.

Enligt uppgifter till nyhetssajten Politico Europe väcktes idén om att Orbán tillfälligt skulle gå ut av Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

Ulf Kristersson var en av många som togs på sängen.

– Exakt vad som hände vet jag ärligt talat inte. Plötsligt fanns det en möjlighet. Det var ingen kupp på något sätt. Av någon anledning kunde vi bli eniga genom att de helt enkelt avstod. Jag vet inte exakt vad det berodde på, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en nattlig pressträff i Bryssel.

Orbán förklarar själv i ett inlägg på sociala medier.

– 26 andra länder (i EU) insisterade att beslutet skulle tas. Ungern ville inte delta i det här dåliga beslutet och därför deltog inte Ungern, säger han.