Radar

Efter KU-anmälan – klimatministern backar

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari på klimatmötet i Dubai.

Regeringens klimathandlingsplan kan komma för sent. Enligt lagen ska den presenteras före årsskiftet, men ministern Romina Pourmokhtari (L) uppgav på fredagen att det kan dröja längre än så.
Nu anmäls hon av MP och C till konstitutionsutskottet – och lovar att planen ska komma i tid.

– Det är fruktansvärt anmärkningsvärt och under all kritik, det går inte att säga någonting annat. Det är uppenbart att ministern inte har koll på den klimatlag som faktiskt gäller, säger Centerns partiledare Muharrem Demirok till TT.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) sade i TV4 Nyhetsmorgon på fredagen att regeringen och Sverigedemokraterna är i full fart med att förhandla om formuleringarna i handlingsplanen. Den ska innehålla vad regeringen gör för att minska utsläppen och nå klimatmålen.

– Det kommer ta en liten stund till, sade hon i morgonsoffan och fortsätter:

– Det som står i lagen är att man bör lägga fram den före årsskiftet.

”Provocerande”

I klimatlagen står dock inte bör, utan att handlingsplanen ska lämnas till riksdagen året efter det att ordinarie val till riksdagen har hållits. På frågan om det inte är säkert att planen kommer före nyår svarar Pourmokhtari:

– Nej, det är inte säkert. Däremot så är det säkert att det kommer vara en plan som jag ser till levererar vad Sverige behöver göra den kommande tiden.

Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén reagerar starkt på ministerns uttalande.

– Det är otroligt provocerande att höra henne sitta i en morgonsoffa och ljuga om de här sakerna. En klimat- och miljöminister vet vad som står i klimatlagen, det är en självklarhet.

– Att då sitta och hävda att det är ”bör-krav” och inte ”ska-krav”, det är så märkligt.

Anmäls till KU

Både MP och C har nu anmält ministern till riksdagens konstitutionsutskott (KU), som kan granska statsråd.

Helldén frågar sig om det är så att ministern planerar att bryta mot lagen. Muharrem Demirok går ännu längre och påstår att ministern uppenbart har för avsikt att frångå lagstiftningen.

Lagen är tydlig, planen ska presenteras före årsskiftet. Det är uppenbart att ministern och regeringen avser att avsiktligt bryta mot lagen.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger dock i en skriftlig kommentar till TT att planen ska presenteras i tid:

”Klimathandlingsplanen kommer att presenteras innan årsskiftet. Centerpartiets och Miljöpartiets politiska spel hjälper inte klimatet”, säger Pourmokhtari och säger att regeringens plan kommer att innehålla ”en ambitiös och effektiv borgerlig klimatpolitik”.

Regeringen har sedan tidigare fått skjuta upp inlämnandet av planen, i den så kallade propositionsförteckningen för hösten 2023 stod att den skulle redovisas som en skrivelse till riksdagen i november.