Genom att gynna fossila intressen har delstaten Montana i USA brutit mot en grupp ungdomars rätt till en ren och hälsosam miljö. Det slår en domstol i delstaten fast.
– Det är en viktig vinst för rörelsen, säger Ida Edling, jurist och engagerad i det svenska nätverk som stämt den svenska staten.
Det som fått ungdomarna i delstaten Montana att se rött är en ändrad lag som innebär att utredningar av storskaliga projekt inte behöver ta i beaktande växthusgasutsläpp och klimatförändringarna. Något som ungdomarna och åklagaren i fallet argumenterat strider mot en formulering i Montanas författning: ”Delstaten och varje individ ska bevara och främja en ren och hälsosam miljö i Montana för nuvarande och framtida generationer”. Under förhandlingarna kontrade delstatens ombud Michael Russell med att inte ens ett omedelbart stopp på Montanas utsläpp skulle innebära någon skillnad för ungdomarna.
– Klimatförändringar är en global fråga där Montanas roll är reducerad till åskådare, sade han enligt lokala medier.
Under förhandlingarna fick Michael Russel mothugg av 22-åriga Rikki Held, en av ungdomarna som stämt delstaten.
– Jag vet att klimatförändringarna är en internationell fråga, men Montana måste ta sin del av ansvaret.
Domen kallas ”absurd”
Nu ger också domstolen Rikki Held och de övriga 15 ungdomarna rätt. Att inte ta i beaktande klimatförändringarna och de växthusgasutsläpp som storskaliga projekt skulle ge upphov till, är inte förenligt med delstatens konstitution, enligt domen.
– Det här är en stor vinst för Montana, för ungdomar, för demokratin och för vårt klimat, säger Julia Olsen, generalsekreterare för organisationen Our Children´s Trust, som varit med om att driva fallet till Washington post.
Delstatens talesperson Austin Knudsen säger däremot till tidningen att han är besviken över utfallet som han kallar ”absurt”, då liknande fall avvisats i delstater runt om i USA.
– Det borde det ha gjort här med, säger han till Washington post.
Men Julia Olsen från Our Children´s Trust vädrar morgonluft.
– Fler domar som den här kommer säkert komma.
I Sverige har den ungdomsledda organisationen Aurora stämt den svenska staten för att klimatpolitiken innebär en kränkning av ungdomarnas mänskliga rättigheter, enligt Europakonventionen. Ida Edling, ser utfallet i domstolen i Montana, som betydelsefullt och inspirerande.
– Det fina med klimatprocesser som ett verktyg för klimaträttvisa är att det både inspirerar till ytterligare handling, aktivism och aktion för klimaträttvisa och att man faktiskt konkret kan tvinga fram klimatåtgärder från makthavare.
Ser du några likheter mellan er stämning och den ungdomarna i Montana genomfört?
– Rättssystemen är ju väldigt olika men det finns likheterna i att båda processerna är ungdomsledda och att båda framhåller att det är en fråga om rättvisa mellan generationer. Ungdomar är en särskilt utsatt grupp eftersom vi kommer leva när klimatförändringarna blir ännu värre. Båda processerna är också i länder som är relativt rika med höga utsläpp och hög ekonomisk förmåga att göra något.
Läs mer:
Klimataktivister påbörjar historisk rättsprocess mot staten
Så segrade klimatet i Nederländerna
Detta har hänt i den svenska stämningen
Den 25 november lämnade Aurora in sin grupptalan mot den svenska staten.
Den 21 mars i år meddelade Nacka tingsrätt att domstolen utfärdar en stämning. I stämningen föreläggs staten – som företräds av Justitiekanslern – att inom tre månader redovisa sin inställning till framställda yrkanden och redogöra för grunden för denna inställning.
Den 21 juni lämnade JK in sitt yttrande, där man argumenterar för att stämningen ska avvisas.
Senast den 28 augusti ska Aurora svara.