Glöd · Ledare

Jomshof borde avgå – oaktat världsläget

Oppositionspartierna har bestämt sig för att försöka få Richard Jomshof (SD) avsatt som ordförande i justitieutskottet efter att han för en tid sedan skrev ett inlägg där han bland annat kallade Muhammed för ”rövare” och ”massmördare”. Det mesta talar för att han inte kommer att avsättas. Richard Jomshof är inte vem som helst, han är en av SD:s viktigaste företrädare, och de andra Tidö-partierna vågar knappast riskera de konsekvenser som kan bli om han avsätts.

Anledningen till att det här överhuvudtaget blir en stor fråga just nu är förstås koranbränningarna och de reaktioner de har väckt i den muslimska världen. Risken för terrorattentat i Sverige tros ha ökat och nyligen kom Storbritannien med nya reserekommendationer där de uppmanade folk som reser till Sverige att vara vaksamma och försiktiga i större folksamlingar. 
Det är alltså inte så mycket för att Jomshof hetsar mot muslimer som oppositionen tycker att han bör avgå, som att han hotar Sveriges säkerhet.

Det är värt att tänka på att många ledande sverigedemokrater har kommit undan med betydligt värre saker än det här, utan att de rödgröna partierna har gjort särskilt stor sak av det. Björn Söder blev visserligen också kritiserad när han nyligen skrev att Stockholm Pride hade kopplingar till pedofili och att bland annat Ulf Kristersson legitimerade pedofili genom att hänga ut en regnbågsflagga. Men kritiken mot honom har ändå varit ganska ljum, jämfört med den som nu riktas mot Jomshof.

Jag tror att en anledning till att många bara rycker på axlarna åt uttalanden från SD – som vi skulle bli chockerade av att höra om det kom från något av de andra partierna – är att vi är så vana. Visserligen har SD blivit rumsrenare med åren, men det går oftast inte särskilt lång tid innan det kommer nya groteska uttalanden – oftast från lokalpolitiker, men ibland också från högsta nivå.

Ja, Jomshof är olämplig som ordförande för justitieutskottet. Det handlar inte så mycket om en enskild tweet som att han allt sedan 90-talet har bedrivit ett personligt korståg mot islam. Det finns mycket inom islam som är värt att kritisera och diskutera (liksom det finns inom kristendomen) men Jomshof drar alltför ofta likhetstecken mellan islamism och sekulära muslimer, han har jämfört islam med nazismen, varnat för att Sverige ska förvandlas till en islamiststat med mera. Det är i den kontexten man bör sätta in hans senaste uttalande. Att en sådan person har en av de tyngsta ordförandeposterna i riksdagens utskott är skrämmande. Men det hade det varit även om hotbilden mot Sverige såg annorlunda ut.

Det är alltså bra att oppositionen sätter ner foten och markerar mot Jomshof, jag önskar bara att de hade kunnat göra det tidigare – och utan trycket utifrån. 

En domstol i Montana i USA har upphävt ett tidigare förbud mot att ta utsläpp och klimatförändringar i beaktande när man utreder nya storskaliga projekt i delstaten.

Att denna fråga ens blir föremål för en domstolsprocess säger en del om den tid vi lever i.