Radar · Miljö

Fjärde åtalet mot Donald Trump

Domaren Robert McBurney går igenom åtalsdokumenten.

USA:s expresident Donald Trump åtalas igen, rapporterar amerikanska medier. Han anklagas för att ha försökt påverka valresultatet 2020.

Det handlar om misstankar om att Trump och hans medarbetare 2020 försökte påverka valresultatet i Georgia.

I åtalet namnges ett antal medåtalade inklusive Trumps tidigare personliga advokat Rudy Giuliani och Trumps tidigare stabschef Mark Meadows.

I över två år har distriktsåklagare Fani Willis utrett anklagelserna mot Donald Trump och hans medarbetare.

Det har bland annat handlat om ett telefonsamtal till Georgias valansvarige Brad Raffensperger, i vilket Trump säger åt republikanen att ”hitta de 11 780 röster” som krävdes för att Trump skulle segra över Joe Biden i delstaten.

Trumps organisation kom med ett uttalande där utredningen och åtalen kritiserades redan innan de åtalade hade namngetts offentligt.

”De kunde ha kommit med det här för två och ett halvt år sedan, men ändå valde de, eftersom de ville störa valet, att göra detta mitt under president Trumps framgångsrika kampanj”, heter det i uttalandet.

Andra utredningar av Trump har sedan i mars lett till att åtal har väckts mot honom i New York, Florida och Washington DC. Expresidenten nekar till alla anklagelser.

TT

Fakta: Donald Trump

Donald Trump, nu 77 år gammal, var USA:s 45:e president mellan 2017 och 2021. Den frispråkige republikanen vann presidentvalet 2016 med vallöftet att ”göra USA stort igen”, men misslyckades med att bli omvald i november 2020. Trump var den första presidenten som inte hade tidigare erfarenhet som folkvald politiker eller militär. I stället har han ägnat sitt liv åt affärer.
Född i Queens i New York har han en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Trump har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor.
Donald Trump är far till fem barn och gift för tredje gången. Hans nuvarande hustru är slovensk-amerikanska Melania Trump.

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV