Radar · Miljö

Dödstal på Hawaii väntas stiga drastiskt

Mauis största stad Lahaina efter förra veckans bränder.

99 personer har bekräftats döda efter förra veckans skogsbränder på den hawaiianska ön Maui. Men delstatens guvernör Josh Green säger att många fler troligtvis kommer att bekräftas döda under kommande dagar.

– Det kommer att öka markant. Under kommande tio dagar kan detta antal fördubblas, säger han till CNN.

Förödelsen är omfattande i Mauis största stad Lahaina efter bränderna.
Green säger att räddningsarbetare har hittat mellan tio och 20 döda varje dag, men att endast en liten del av Lahaina hittills har genomsökts.

Fortfarande saknas omkring 1 300 människor, även om förseningar med att återställa mobilnätet har gjort det svårt för invånare som flytt lågorna att meddela var de befinner sig.

Minst tre bränder bröt ut på Maui natten till den 8 augusti. Vindar från orkanen Dora i kombination med en torr sommar och stora mängder torr växtlighet gjorde att bränderna spred sig snabbt.

På eftermiddagen den 8 augusti hade bränderna nått Lahaina, öns största stad med strax under 12 000 invånare. Det är också en populär turistort.

Hawaii har världens mest omfattande larmsystem för naturkatastrofer, men när elden spred sig mot bebyggda områden var sirenerna tysta.

Kommunikationen med boende var hänvisad till mobiltelefoner, tv- och radiosändningar samtidigt som mycket av både el- och mobilnäten låg nere.

I Lahaina har runt 2 200 byggnader förstörts, den absoluta majoriteten av dem var bostadshus.

Bränderna är de dödligaste i USA på över 100 år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV