Radar · Politik

Protester mot Tidöavtalet i flera städer

Arkivbild från Malmö, där en liknande demonstation hölls i början av mars.

Under lördagen hölls flera demonstrationer runtom i Sverige med uppmaningen riv Tidöavtalet.
– Det här är något nytt och ganska unikt, att organisationer från helt olika områden går samman kring ett gemensamt krav, säger EvaMärta Granqvist, en av initiativtagarna.

Det är en rad organisationer som ligger bakom dagens protester. Bland annat Afrosvenskarnas forum för rättvisa, Ensamkommandes förbund, Extinction Rebellion, Ingen människa är illegal, Läkare mot Rasism, föreningen Hjärta och nätverket Nu är det nog!.

Gemensamt för dem är att de vill se ett slut på Tidöavtalet, som kritiserats från en rad håll.

– Förutom att avtalet är direkt rasistiskt och hotar vår gemensamma demokrati, påverkar det till exempel redan utsatta grupper, och olika yrkesgrupper som exempelvis vårdpersonal. För att inte tala om klimatet! Det finns helt enkelt inga vinnare med det här avtalet, säger EvaMärta Granqvist, en av initiativtagarna, och medgrundare av det nybildade nationella ”Nätverket för solidaritet och klimaträttvisa” i ett pressmeddelande.

Så väl i Stockholm som i Göteborg, Örebro, Malå och Strömstad pågick demonstrationer under dagen.

I Göteborg hölls en enkel flygbladsmanifestation vid Brunnsparken, där Mo Wiklund talade.

– Riv Tidöavtalet nu säger nej till bland annat inhuman och främlingsfientlig migrationspolitik och utvisningar på grund av så kallad bristande vandel, nedmontering av välfärden genom nedskärningar i kommuner och regioner, ökat stöd till fossilindustrin och minskat stöd till klimatomställning, införandet av visitationszoner i utsatta områden, att Sverige blir ännu mer av ett angivarsamhälle, att yttrandefriheten och kurders mänskliga rättigheter sätts på spel för att bli medlem i Nato, sade hen och fortsatte:

– Vi har inte tid att rulla tummarna och se hur historien utvecklas. Historien har redan visat vad nedmonteringen av demokratiska strukturer leder till.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV