Radar · Utrikes

Franska pensionslagarna antagna

Protesterna i Frankrike fortsatte på fredagen, här i Lyon.

Frankrikes nya pensionslagar är nu verklighet efter det att de sista byråkratiska hindren har passerats. Men missnöjet fortsätter på landets gator.

Det nya lagpaketet har publicerats i regeringens tidning Journal Officiel, där alla regeringstexter trycks, vilket betyder att pensionsreformen är ett faktum.

Publiceringen kom efter det att författningsrådet på fredagen godkände de grundläggande delarna i regeringens impopulära lagpaket om att bland annat höja pensionsåldern från 62 till 64 år.

Fransmän har länge protesterat mot pensionsreformen som president Emmanuel Macron har arbetet för i flera år. Men protesterna blev mer högljudda och våldsamma efter det att premiärminister Élisabeth Borne i mitten av mars utlöste paragraf 49.3 i grundlagen, då nationalförsamlingen hotade att stoppa lagförslaget, och på så sätt kunde kringgå nationalförsamlingens ledamöter och se till att en lag antas oavsett vad de säger.

Även på fredagen, efter författningsrådets besked, fortsatte protesterna i många franska städer.

Enligt tv-kanalen France24 greps omkring hundra personer i samband med protesterna i Paris på fredagskvällen. Och i Marseille stoppades delar av tågtrafiken då demonstranter befann sig på spåren. Polisen uppges ha använt tårgas mot demonstranter i exempelvis Strasbourg.

Flera fackförbund uppmanar till omfattande protester på första maj.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV