Radar · Utrikes

Parti vill porta Greta Thunberg från Norge

Greta Thunberg har flera gånger anslutit sig till aktivistgrupper i Norge.

Fremskrittspartiet (Frp) föreslår att Norge ska utvisa och införa reseförbud mot Greta Thunberg och andra utländska aktivister som de anser bryter mot lagen.
”Skulle vara allvarligt och olagligt”, svarar Thunbergs advokater på förslaget.

Under veckan har miljöaktivisten Greta Thunberg medverkat i protestaktioner i centrala Oslo. Hon blev tidigare i år bortburen av norsk polis efter att ha blockerat ingången till en departementsbyggnad.

– Vi tjänar inte på att utländska professionella demonstranter får återvända till Norge, om de tidigare har begått olagliga handlingar, sade Fremskrittspartiets invandringspolitiska talesperson Erlend Wiborg i samband med aktionerna.

Greta Thunbergs norska advokater svarar nu på Frps förslag.

”Att utvisa tillresta Fosen-demonstranter på grund av civil olydnad skulle vara allvarligt och olagligt”, säger Thunbergs advokater Olaf Halvorsen Rønning och Maria Hessen Jacobsen i ett pressmeddelande.

Då Greta Thunberg är EU-medborgare påpekar advokaterna att hon måste utgöra ett ”allvarligt hot” mot grundläggande samhällsvärden för att kunna utvisas.

”Tvärtom är de norska värdena demokrati och yttrandefrihet något som majoriteten värderar högt” säger de.

Demonstrationerna i Oslo handlar om en olaglig vindkraftpark som hotar samernas rättigheter och markanvändning. Aktivisterna kräver att vindturbinerna rivs.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV