Radar · Mänskliga rättigheter

Nybliven katolsk präst predikar kvinnors underordning

Kristus konungens katolska kyrka i Göteborg, i folkmun även kallad Hedendomen.

Katolske prästen Gustav Ahlman anser att det är en synd om en man har sex med en man, kallar aborträtten orättfärdig och argumenterar för kvinnors underordning. Dagens arena har besökt den nyligen prästvigdes arbetsplats: Kristus konungens katolska församling i Göteborg. 

– Gud älskar även de homosexuella, men han älskar inte alla gärningar. Grunden är att sexualiteten alltid måste syfta till liv. Därför är inte heller artificiella preventivmedel tillåtet. De utestänger möjligheten till liv och innebär bara ren kroppslig njutning, en egoistisk handling, säger Ahlman till Dagens arena.

Han talar också om medfödda egenskaper hos män och kvinnor. Som exempel tar han upp att kvinnan ”genom sin yttre skönhet en möjlighet att attrahera män som är de som förväntas ta initiativ i kärleksrelationer” och gör att ”pojkar leker med brandbilar och flickor med prinsessor på dagis”.

När 28 ungdomar besökte kyrkan under våren, strax innan Gustav Ahlman vigdes till präst, ska han enligt Dagens arena ha förespråkat kvinnans underordning med följande uttalande:

– Kvinnan ska underordna sig mannen i äktenskapet. Någon måste bestämma, annars blir det ingen ordning alls. Mannen är av Gud satt att leda familjen. Det är ett privilegium för kvinnor att de har så lätt för att underordna sig. Det är därför det finns många fler nunnor än munkar. För som nunna och munk måste man underordna sig.

Kristus konungens katolska församling fick över 8 miljoner i statsbidrag 2022 skriver Dagens arena.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV