Radar · Utrikes

Israel: Tidsfristen utökad till i eftermiddag

Civila Gazabor flyr de norra delarna av Hamasstyrda Gaza, efter Israels varning.

Israel utökar tidsfristen för civila Gazabor att lämna norra Gaza till klockan 16 i eftermiddag lokal tid.

Tiotusentals skräckslagna Gazabor är på flykt söderut efter Israels varning att civila bör lämna den norra landremsan.

Den israeliska militären (IDF) kommer ”tillåta förflyttningar på följande gator” mellan klockan 10 och 16 utan att någon skadas, skriver på Avichay Adraee, arabiskspråkig talesperson för IDF på X, tidigare Twitter.

Inlägget åtföljs av en karta som visar på två vägar ut ur Gaza City.
”Om du bryr dig om dig själv och dina älskade, ta dig söderut som beordrat. . .”, skriver Adraee.

Israel har de senaste dygnen gång på gång attackerat Hamasstyrda Gaza med bombflyg, som ett svar på förra lördagens krigsanfall. Man har också aviserat fortsatta attacker, sannolikt en markinvasion, som svar på förra helgens krigsattack av terrorstämplade Hamas.

Strömlöst och ruiner

För civilbefolkningen i det Hamasstyrda Gaza pågår en nervpirrande väntan på den fruktade invasionen. Stora delar av Gaza är i ruiner och strömlöst och sjukhusen överfulla. Sedan flera dagar tillbaka är området utsatt för en total israelisk belägring, vilket innebär att varken mat, vatten, bränsle eller andra förnödenheter släpps igenom.

Den första uppmaningen att evakuera kom på tidigt på fredagen, då uppmanade den israeliska militären (IDF) de 1,1 miljoner invånare som bor i Gazas norra delar att lämna sina hem inom 24 timmar. Tiotusentals flydde innan nattens intåg, uppskattar FN-organet Ocha. Vissa gick till fots, andra transporterade sig på kärror dragna av hästar eller åsnor. Några hade fått med sig madrasser och säckar med tillhörigheter.

Redan innan evakueringsordern hade omkring 400 000 av Gazas drygt 2 miljoner invånare lämna sina hem på grund av de israeliska flygräderna, enligt FN.

Terrorstämplade Hamas har avfärdat Israels evakueringsorder och uppmanat palestinier att ”inte ge efter utan möta detta vidriga psykologiska krig som förs av ockupationsmakten”.

FN och Världshälsoorganisationen (WHO) har uppmanat Israel att omedelbart återkalla ordern om massevakuering.

”Med pågående flyganfall och stängda gränser har civila ingen säker plats att ta sig till”, skriver WHO i ett uttalande och tillägger att tusentals patienter vårdas på överfulla sjukhus samtidigt som ytterligare tusentals skadade i området inte har fått möjlighet till vård.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV