Radar · Politik

MP öppnar för misstroende mot klimatministern

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Miljöpartiet öppnar för att stötta en misstroendeförklaring mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Enligt MP ökar regeringens politik utsläppen med 50 procent nästa år.

Regeringen har beslutat om sänkt reduktionsplikt för bensin och diesel från 2024. I budgeten finns även förslag om sänkt skatt på bensin och diesel.

– Genom att chockhöja utsläppen överger regeringen i praktiken transportmålet till 2030, säger språkröret Märta Stenevi på en pressträff.

Redan nästa år ökar utsläppen i transportsektorn med 50 procent jämfört med nuvarande politik, enligt MP.

Misstroende

Miljöpartiet öppnar nu för att stödja Centerpartiets misstroendeförklaring mot Romina Pourmokhtari – om inte regeringens klimathandlingsplan, som ska läggas fram inom kort, visar på utsläppsminskningar.

– Vi kommer att ta kontakt med de andra partierna för att samla oss inför att klimathandlingsplanen presenteras, säger Stenevi.

Hon medger att en misstroendeförklaring sannolikt inte går igenom, eftersom regeringen och SD har majoritet i riksdagen, men anser att det är en viktig markering.

MP föreslår även ett nytt mål för minskat bilberoende i storstäder. Partiet framhåller att den typen av mål redan finns på kommunal nivå både i Stockholm och Göteborg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV